Političari odgovaraju na Kurirovo pitanje dana

Političari odgovaraju na Kurirovo pitanje dana

Politika -
Da li verski poglavari treba da se bave politikom?

Adem Zilkić, reis-ul-ulema IZS- Apsolutno nisam za to. Verske vođe ne treba da se bave politikom. Oni predvode sve vernike, bez obzira na njihovo političko opredeljenje, jer, ako odaberu sopstveni politički put, onda ne predstavljaju sve vernike. Versko lice prilikom kandidature kandiduje i versku funkciju i tako skrnavi versku misiju.

Isak Asijel, poglavar jevrejske zajednice u Srbiji - Ne. To su potpuno različite dimenzije rada. U politici dominira interes, a u veri princip. A vi onda morate da napustite princip zbog interesa.

Srđan Srećković, ministar vera i dijaspore - U 21. veku država i crkva treba da budu odvojene. Verskim poglavarima nije mesto u dnevnoj politici. Ipak, to ne znači da država i crkva ne treba da sarađuju povodom mnogih pitanja, ali uplitanje u dnevnu politiku nije dobro.

Vladan Glišić, Dveri - Ako bavljenje politikom podrazumeva izlazak na izbore, onda ne. Međutim, ako bavljenje politikom podrazumeva iznošenje političkih stavova, onda da.

Mirko Đorđević, verski analitičar - Verski poglavari ne bi trebalo da se bave politikom jer su crkva i verske zajednice odvojene od države, a i nijedna crkva, a ni verska zajednica, nije registrovana kao politička organizacija već kao verska, i to stoji i u Statutu SPC. Kao čovek i građanin, Zukorlić ima pravo da se kandiduje, ali kao verski poglavar mora da se odluči između uloge verskog poglavara i političkog predvodnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track