DRAMA U VAZDUHU: Avion kojim je Nikolić leteo za Vatikan morao da se vrati zbog kvara na motoru
Foto: Fonet

Sleteo u Beograd

DRAMA U VAZDUHU: Avion kojim je Nikolić leteo za Vatikan morao da se vrati zbog kvara na motoru

Politika -
Kvar se dogodio na motoru "falkona" Vlade Srbije pa se avion prinudno vratio na beogradski aerodrom, a poseta Svetoj stolici je otkazana

BEOGRAD - Avion kojim je predsednik Tomislav Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na motoru.

Naime, avion kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić jutros poleteo za Vatikan, prinudno se vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana.

Kvar se dogodio na motoru vladinog "falkona".

Podsetimo, predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo je danas da boravi u poseti Vatikanu, gde je trebalo da se sastane s papom Franjom, kao i državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Predsednik Srbije je trebalo da razgovara i sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom i šefom Odseka za Zapadni Balkan, monsinjorom Henrikom Jakodzinskim.Predsednik Nikolić prisustvovao je marta 2013. ustoličenju novog pape Franje.

Istorijat odnosa

Vatikan je bio prvi koji je 1992. godine, 13. januara, priznao nezavisnost Hrvatske i Slovenije, dva dana pre nego što će to učiniti zemalje Evropske unije (tada Zajednice). Uopšte, devedesetih su međusobni odnosi bili komplikovani i prožeti teškom atmosferom rata u bivšoj Jugoslaviji. Ipak, Sveta stolica je 1999. osudila vojnu intervenciju na Srbiju, odnosno SRJ. Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

Ovo nije prvi kvar

Ovo je poslednji u nizu incidenata sa tom vladinom letelicom. Zbog raznih kvarova na avionu, "falkon", koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu "lir džetu", 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.

Zbog kvara na "falkonu", u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aerodroma "Nikola Tesla" na Kipar.Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim "falkonom" zabeleženi su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana. Avion se pokvario po dolasku u UAE, a kako je tada rečeno u kabinetu vicepremijera, članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem sa elektronikom letelice, kao i da je najverovatnije u pitanju kvar autopilota. Istim avionom pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici. Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa "lir džetom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad. U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili. Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije "lir džet 31a" proizveden je 1991, a "falkon 50" 1981. godine.

Mihajlovićeva: Vlada nije razmatrala nabavku novog aviona

Vlada Srbije nije razmatrala nabavku novog aviona, izjavila je danas ministarka saobraćaja Zorana Mihalović, nakon što je poseta predsednika države Tomislava Nikolića Vatikanu otkazana zbog kvara na vladinom avionu.

Na pitanje novinara da li je Vlada Srbije zaslužila jedan novi avion pošto je postojeći star 35 godina i često otkazuje, Mihajlovićeva je kratko odgovorila da se o tome nije razgovaralo. Nikolić je danas trbebalo da boravi u jednodnevnoj poseti Vatikanu, tokom koje je bio planiran sastanak sa papom Franjom. Mihajlovićeva je rekla i da će, ukoliko je to moguće, biti pooštreni kriterijumi za bezbednost u vazdušnom saobraćaju.

"Trenutno je u proceduri zakon o nesrećama u vazdušnom saobraćaju, koji do sada nismo imali u Srbiji. Taj zakon je pripremljen i naći će se u parlamentarnoj proceduri", rekala je ministarka. Na pitanje da li će biti poštreni kriterijumi za bezbednost u vazdušnom saobraćaju pošto je u poslednjih šest meseci u nesrećana stradalo 17 ljudi, Mihajlović je rekla da je prvo potrebno dosledno primenjivati zakon. "Nisam sigurna da je potrebno poštritii već da je samo potrebno sprovoditi zakone a novi zakon će delom, ako možemo da poostrimo kriterijume, to i učiniti", rekla je Mihajlovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track