Dačić: Nisam preporučio Nikoliću da u Moskvu pošalje veterane
Foto: Beta Emil Vaš

Ministar spoljnih poslova Srbije demantovao

Dačić: Nisam preporučio Nikoliću da u Moskvu pošalje veterane

Politika -
Predsednik je samostalno doneo odluku na osnovu Ustava i zakona, rekao je Dačić

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je da je iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) upućena bilo kakva preporuka u Predsedništvo Srbije da se na paradu u Moskvi pošalju veterani Drugog svetskog rata, a ne pripadnici garde.

"Predsednik je samostalno doneo odluku na osnovu Ustava i zakona", rekao je Dačić, a na pitanje da li je tačno da je učešće vojnika na paradi u Moskvi bila tema na kolegijumu MSP, odgovorio je pozitivno.

"Kolegijum je dužan da raspravlja o svim aspektima odluka koje imaju spoljno-politički značaj, kao i da takve informacije razmenjuje sa drugim državnim organima. To je praksa u svim situacijama. Kao i da te informacije deli sa drugim ministarstvima", objasnio je Dačić i istakao da "nikakva preporuka nije upućena predsedniku niti je to od nas traženo".

Izvor blizak vladi, međutim, tvrdi da je Predsedništvu Srbije iz MSP-a poslato takvo mišljenje i to sa faksimilom potpisa Roksande Ninčić, koja je na mestu državnog sekretara u ovom ministarstvu. Autor tog "pisma" je, kaže isti izvor, Goran Aleksić, pomoćnik ministra.

Pripreme srpskih vojnika za učešće na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja u punom jeku i da 73 mladića i dve devojke kojima je poverena ova misija uveliko uvežbavaju marširanje Crvenim trgom.

Kako kaže Jovan Krivokapić, kapetan korvete, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ovo je drugi put u novijoj istoriji da ovoliki broj pripadnika vojske učestvuje na vojnoj paradi u nekoj drugoj državi.

(Politika/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track