BRAMERC VAN SEBE: Isporučite Šešelja kako znate i umete!
Foto: Fonet Nenad Djordjevic

DOGORELO: Glavni tužilac Haškog tribunala izgubio strpljenje

BRAMERC VAN SEBE: Isporučite Šešelja kako znate i umete!

Politika -
Serž Bramerc zatražio od nadležnih da preseku i pošalju šefa SRS u Hag. Poručeno mu je da je lider radikala građanin Srbije i da je dužnost Vlade da ga zaštiti

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poručio je u nekoliko telefonskih razgovora vlastima u Srbiji da kako znaju i umeju isporuče lidera SRS Vojislava Šešelja u Sheveningen, saznaje Kurir.- Tokom tih razgovora on je jasno stavio do znanja da bi Srbija konačno trebalo da preseče i pošalje jasnu poruku da će isporučiti Šešelja Hagu. Međutim, njemu je ukazano da je Šešelj građanin Srbije i da je dužnost svake vlade da ga zaštiti, naročito imajući u vidu da se na privremenoj slobodi našao zbog lošeg zdravstvenog stanja, a da nadležni organi u Beogradu još nisu imali uvid u njegovu dokumentaciju - navodi izvor Kurira.Poziv neosnovanŠešelj je, podsetimo, početkom novembra prošle godine pušten na privremenu slobodu zbog dijagnostikovanog kancera. A Bramerc je posle nepunih mesec dana zatražio njegov povratak, kao i Žalbeno veće. Međutim, Pretresno veće još nije donelo zvaničnu odluku i zahteva da im se dostavi medicinska dokumentacija, što Šešelj uporno odbija da uradi.

Šešelj juče nije bio previše raspoložen da komentariše Bramercov poziv i ponovio je da nikom neće dati lekarsku dokumentaciju.- Pre četiri dana sam se izjasnio o zahtevu da se vratim u Hag - rekao sam im da se nisam ogrešio o uslove pod kojima sam pušten na slobodu - poručio je Šešelj. Toma Fila, advokat, kaže da je Bramercov poziv neosnovan jer se Vlada ni na koji način nije obavezala.- Puštanjem na slobodu Vlada nije preuzela nijednu obavezu - kaže Fila, dok Ðorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže da je Bramercov poziv indikativan, ali ne i presudan.Konfuzija u Tribunalu- Očigledno da je posredi velika konfuzija u samom Tribunalu, da jedni drugima prebacuju odgovornost ne samo zbog skandaloznog odugovlačenja suđenja Šešelju već i zbog drugih spornih slučajeva. Možda će iz čitave ove konfuzije proisteći nešto povoljno, da se zvaničan zahtev za Šešeljevo izručenje prolongira ili da i ne bude upućen. A ako zaista stigne, vlast će se naći u nezgodnoj poziciji - napominje on. Nikola Selaković, ministar pravde nije odgovarao na pozive.

Sve mu smetaZAŠTO BRAMERC HOĆE ŠEŠELJA NATRAGBramerc je zatražio Šešeljev povratak zbog izjava da se neće dobrovoljno vratiti, pretnji ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom, izjava koje su uvredljive po žrtve, kao i ponašanja koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdravlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja