ZLOUPOTREBE: Direktori JP uzimali pare u Vučićevo ime
Foto: Dado Đilas

Otkrivamo: Muljanje čelnika državnih firmi

ZLOUPOTREBE: Direktori JP uzimali pare u Vučićevo ime

Politika -
Vučićeva pretnja da će biti uhapšeni svi koji uzimaju novac za stranku ili sebe pozivajući se na njega odnosi se na šefove u državnim firmama! Neki od njih i nisu na važnim funkcijama u Srpskoj naprednoj stranci

BEOGRAD - Neki direktori javnih preduzeća su ti funkcioneri SNS na koje je premijer i lider SNS Aleksandar Vučić mislio kada je poručio da će završiti u zatvoru svi koji uzimaju novac za stranku ili sebe pozivajući se ne njega.Vučić je na nedavnoj sednici Predsedništva pripretio članovima da će ovu pojavu najozbiljnije sankcionisati, a kako saznajemo u vrhu SNS, ona se mahom odnosi na čelnike javnih preduzeća.

- Uglavnom direktori javnih preduzeća najviše zloupotrebljavaju članstvo u stranci. Među njima ima i onih koji nisu na važnim partijskim funkcijama, a položaj beskrupulozno koriste i uzimaju novac firmama i pojedincima sa kojima su poslovno vezani. Umesto da posluju po pravilima, oni im govore: „Važno je da to uradiš zbog stranke i onog odozgo“. Koriste člansku kartu da završavaju svoje poslovne kombinacije. Nema mnogo ovakvih slučajeva, ali ih ima po celoj Srbiji i neki uzimaju procenat ugovorenog posla za sebe - navodi izvor Kurira i dodaje da je Vučić čuo za to ali još nema čvrste dokaze.Ove navode potvrđuje i poslanik SNS Veroljub Arsić.- Čuo sam, iz druge ruke, da su neki stranački funkcioneri tražili pare i govorili da je to nalog koji je stigao od premijera. Verujem i da deo novca zadrže za sebe, a nekad možda i sve što im se da. Jeste retka pojava, ali se dešava - kaže Arsić, dok potpredsednica SNS i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da svako ko to uradi treba i da odgovara.- Sve što čujem, prenesem. Oni koji uzimaju novac treba da odgovaraju - navodi Mihajlović.Međutim, Zoran Babić, udarna Vučićeva pesnica u Skupštini, tvrdi da o ovoj temi nema nikakvih saznanja i iskustava, iako je dan ranije izjavio da ovakvih slučajeva ima, „ali da ih je sve manje i manje“?!- Da imam takvih saznanja i iskustava, budite uvereni da bih ih prijavio i prepustio nadležnim organima - naveo je Babić.Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparentnosti Srbija, kaže: - Sama okolnost da su takva upozorenja partijskog lidera potrebna ukazuje da ima slučajeva u kojima lažno pozivanje na navodnu „volju političkog vrha“ može da upali i da bude jače od prava.

Unutarstranačka korupcijaTADIĆ RATOVAO S MANGUPIMA IZ DSUnutarstranačka korupcija mučila je i prethodne vlasti, te je tako lider DS i šef države Boris Tadić javno najavljivao obračun sa „mangupima iz svoji redova“. Tadić je u vreme dok je vodio DS više puta upozoravao saborce da neće biti zaštićeni. Aleksandar Vlahović, bivši ministar privrede u vladi DOS i visoki funkcioner DS, kratko je rekao da se sa tom praksom nije susretao. Niko od naprednjaka juče nije želeo da komentariše kod kojih tajkuna su pojedini članovi SNS išli da traže novac za stranku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track