File: Podsetiću Beograd i Prištinu na dogovor, ali posle izbora

File: Podsetiću Beograd i Prištinu na dogovor, ali posle izbora

Politika -
Evropski komesar za proširenje nije precizirano da li zvezdica o regionalnom predstavljanju Kosova podrazumeva da mora biti istaknuta na panelu ispred delegacije Prištine ili u zvaničnim dokumentima određenog skupa

BRATISLAVA - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da "normalizacija odnosa" Beograda i Prištine ostaje politički uslov za nastavak evrointegracije Srbije i da će, odmah posle izbora, podsetiti "obe strane" šta je tačno u dijalogu dogovoreno, a ne da - kako je rekao - svaka strana tumači na svoj način.

File je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa istakao da nije precizirano da li zvezdica o regionalnom predstavljanju Kosova podrazumeva da mora biti istaknuta na panelu ispred delegacije Prištine ili u zvaničnim dokumentima određenog skupa.

Prema rečima evropskog komesara, primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicom i regionalnom predstavljanju nije lak proces i "može da traje i mesec dana, a može i četiri godine".

Na pitanje Slobodne Evrope da li je odluka o kandidaturi Srbije politički motivisana, kao i usvajanje S S P uoči izbora 2008, "da ojača poziciju Borisa Tadića, jer su u Briselu bili skeptični prema promeni retorike Tomislava Nikolića", File je istakao da "EU ni na koji način nije uključena u politički inženjering u Srbiji", već je odluka doneta na osnovu napretka dijaloga.

EU želi da na izborima u Srbiji pobede političari koji će slediti proevropski kurs, kako bi se intenzivirale reforme u Srbiji na njenom putu ka Uniji, ali dodela statusa kandidata Srbiji uoči samih izbora nije bila politički motivisana, kao ni ratifikacija SSP uoči izbora 2008. godine, rekao je File tom radiju na marginama konferencije u Bratislavi o globalnoj bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track