Đorđe Vukadinović pisao Nikoliću platformu
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtic

Ko stoji iza predsednikovog plana za Kosmet

Đorđe Vukadinović pisao Nikoliću platformu

Politika -
Rešenje šefa države za pokrajinu suprotno je Briselskom sporazumu, a služi mu samo za kampanju, kažu analitičari

BEOGRAD - Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli i politički analitičar, po svoj prilici je deo tima koji stoji iza platforme o Kosovu predsednika Tomislava Nikolića, saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora!Platformom se, kako se spekuliše u javnosti, za KiM daje rešenje suprotno Briselskom sporazumu, a prema oceni analitičara, Nikolić njome gura prst u oko Vladi i diže sebi rejting uoči mogućih predsedničkih izbora, koji slede posle promene Ustava.Po Ustavu iz SFRJKako se navodi, šef države predlaže Vladi da sever Kosova nastavi da tretira u skladu s Ustavom. Takođe, ideja je i da teritorija izvan Zajednice srpskih opština ima široku autonomiju, poput republika u federaciji, i ovlašćenja koja su Albanci imali u SFRJ. A to, prema Ustavu SFRJ iz 1974, znači pravo na sudsku samoupravu i mogućnost formiranja Ustavnog suda.- Vukadinović je jedan od onih koji stoje iza platforme i kojima se ovakav predlog čini kao dobro rešenje, mada je u suprotnosti s Briselskim sporazumom iza kojeg stoji Vlada - kaže naš sagovornik.Vukadinović je u razgovoru za Kurir nevešto demantovao da je tvorac platforme, ali je zanimljivo to što je jedino njemu ta ideja prihvatljiva:- Na osnovu onoga što sam pročitao, platforma mi ne deluje loše, ali je pitanje koliko ju je moguće sprovesti u ovim okolnostima. Pitanje je i da li se njome daje smokvin list da se u pravnu formu upakuje ono što je već dato Albancima, ili se traži odustajanje od Briselskog sporazuma - kaže on.Uvod u trzaviceAnalitičar Dušan Janjić kaže da je ovakva platforma neprihvatljiva i da Nikolić njome gura prst u oko Vladi.- Jasno je da je ona samo u funkciji političkog jačanja predsednika uoči mogućih izbora. U prvih šest tačaka Briselskog sporazuma nema govora da će ZSO biti formiran na osnovu Ustava Srbije, već na osnovu zakona Kosova. Takođe, nigde se za sever ne kaže da je pokrajina i ne bavi se pravima Srba - kaže Janjić.S njim je saglasan i analitičar Dragomir Anđelković.- To je uvod u trzavice s Vladom. Toma ne bi trebalo da nastupa s takvom platformom bez konsultacije s premijerom - kaže Anđelković.

Ni da beknuNIKO NEĆE O NIKOLIĆUStanislava Pak, savetnica za medije predsednika Tomislava Nikolića, nije odgovarala na SMS Kurira.Predstavnici stranaka nisu hteli da komentarišu platformu dok je predsednik javno ne saopšti.

ŠTA JE USTAV IZ 1974. GODINE DONEO KOSOVU:Kosovo je steklo status federalne jedinice SFRJImalo je punu autonomiju, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlastImalo je i Vrhovni sud, predstavnike u saveznom i srpskom parlamentuU predsedništvu SFRJ Kosovo imalo svog predstavnika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track