ZLATIBOR KAO TIROL: Svečano otvorena regionalna Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom
Foto: SNP

Jačanje ekonomskih veza

ZLATIBOR KAO TIROL: Svečano otvorena regionalna Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom

Politika -
Na Zlatiboru otvorena Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom, osnovana po uzoru na iste institucije koje postoje u Tirolu i Bavarskoj, a njen cilj je razvoj privredne saradnje sa Rusijom.

Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom osnovana je po uzoru na iste institucije koje postoje u pokrajinama Tirol u Austriji i Bavarska u Nemačkoj a njen cilj je razvoj privredne saradnje sa Rusijom, rekao je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije na svečanom otvaranju prve regionalne kancelarije za saradnju sa Rusijom na Zlatiboru, a čiji je osnivač opština Čajetina.

– Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Zlatiborskog okruga je za godinu dana porastao 300 odsto. Ovaj trend treba nastaviti ali i iskoristiti sankcije Rusije prema Evropskoj uniji i privući investitore iz EU i SAD koji žele da proizvode u Srbiji i pod povlašćenim uslovima izvoze na tržište Rusije. Rusija ima jake institucije i želi da saradnju sa drugim zemljama razvija na institucionalnim osnovama. Zato je otvaranje Kancelarije na Zlatiboru izuzetno važno. Siguran sam da će mnoge opštine u Srbiji krenuti putem Čajetine – poručio je Popović.

Kancelarija će biti servis za privrednike iz Zlatiborskog okruga koji će im pomoći da nastupaju organizovanije na ruskom tržištu.

Cilj Kancelarije je i da pruži podršku u udruživanju privrednika za zajednički nastup na ruskom tržištu, kao i pomoć privrednicima da na efikasniji način promovišu svoje proizvode u Rusiji. Pored toga, ona će vršiti analizu tržišta u Rusiji, sa posebnim akcentom na ruske regione i ukazivaće na mogućnosti za izvoz proizvoda iz Zlatiborskog okruga.

Kancelarija će takođe posredovati u kontaktu sa ruskim institucijama i organizacijama, promovisaće investicione potencijale Zlatiborskog okruga u cilju privlačenja investitora iz Rusije, ali i investitora iz Evropske Unije zainteresovanih za izvoz u Rusiju po povlašćenim uslovima.

Reč je o prvoj zvaničnoj instituciji Repubike Srbije čiji je zadatak, pre svega, razvoj ekonomske saradnje sa Rusijom.

Prostorije Kancelarije svečano su otvorili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i član Predsedništva Srpske narodne partije, Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji i Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije.

Ambasador Čepurin istakao je da postoji mnogo mogućnosti za razvoj saradnje Srbije i Rusije, ali da je za sada taj potencijal slabo iskorišćen.

On je podsetio da je kancelarije ovog tipa Rusija otvorila u više gradova zapadnoevropskih zemalja koje pokazuju svoju efikasnost.

„Naš cilj je da tu saradnju učinimo sistemskom. Budućnost za Rusiju, ali i u značajnoj meri i za Srbiju leži na istoku, zato što to postaje novi svetski centar razvoja. I zato naš razvoj saradnje sa Srbijom ide u ispravnom smeru“, rekao je Čepurin.

Kako je objasnio saradnja te zemlje sa Kinom i istočnom Azijom je veoma važna, ali ništa manje nije značajna saradnja sa Srbijom, zbog čega je otvaranje kancelarije u Srbiji „korak ispred vremena“.

Foto: SNP
Foto: SNP

„Otvaranje ove kancelarije je na izvestan način avangardni korak, ali sve zavisi od zaposlenih ovde. Ipak, verujem da će njen rad ubrzo pokazati svoju efikasnost“, rekao je Čepurin.

Milan Stamatović je izjavio da je cilj osnivanja ove kancelarije da se pokaže da i male lokalne samouprave, kao što je opština Čajetina, mogu da pomognu srpskim privrednicima i turističkim radnicima u saradnji sa tržištem Ruske Federacije.

„Opština Čajetina će iskorisiti ovu kancleariju da privrednicima čitavog regiona pomogne u plasiranju proizvoda na rusko tržište“, poručio je Stamatović.

Otvaranju Kancelarije prethodio je okrugli sto na temu „Zlatiborski okrug kao model uspešne ekonomske saradnje Srbije i Rusije“ na kojem je učestvovalo više od 20 najvećih privrednika iz Zlatiborskog kraja.

(Srpska narodna partija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track