NE MOGU BEZ KOŠTUNICE: Slobodan Samardžić i zvanično predsednik Državotvornog pokreta
Foto: FoNet

U inat sandi

NE MOGU BEZ KOŠTUNICE: Slobodan Samardžić i zvanično predsednik Državotvornog pokreta

Politika -
Slobodan Samardžić, bivši potpredsednik DSS danas je i zvanično postao predsednik novoosnovanog DPS.

BEOGRAD - Na prvoj izbornoj skupštini Državotvornog pokreta Srbije (DPS) danas je za predsednika tog pokreta jednoglasno izabran Slobodan Samardžić, bivši potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS).

U saopštenju DPS-a navodi se da je na skupštini usvojen Program i Statut DPS-a, gde se kao osnovni cilj i smisao delovanja postavlja očuvanje i obnova Srbije kao moderne države, privržene načelu političke i vojne neutralnosti.

Samardžić je u uvodnom izlaganju rekao da je u Srbiji politički život prestao da postoji, ocenjujući parlament kao "unisonu strukturu u kojoj je 250 poslanika fanatično okrenuto evropskim integracijama".

Povodom najava o promeni Ustava, Samardžić je kazao da je Srbija ostala bez političke zaštite i da Ustav "danas nema ko da brani od agresivnog napada vlasti, pre svega zbog preambule u kojoj se definiše identitet Srbije i srpskog naroda".

Na sednice je pročitano i pismo Vojislava Koštunice koji je poručio da deli političke ciljeve, uverenja i stavove DPS-a i da je uvek spreman da pruži svoju podršku. "Osnivanje DPS-a daje nadu da će se jednog dana u Srbiji opet povesti ozbiljna opoziciona politika i na toj osnovi stvoriti realna politička alternativa sadašnjem državnom bespuću", naveo je Koštunica, a preneo DPS.

DPS čine bivši funkcioneri DSS, a jedan od osnivača je i nekadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track