PRIŠTINSKI NAVIJAČI: Slovenci, oslobodite Haradinaja ili ćemo uništiti sve što imate na Kosovu
Foto: FONET

Pretnje

PRIŠTINSKI NAVIJAČI: Slovenci, oslobodite Haradinaja ili ćemo uništiti sve što imate na Kosovu

Politika -
Prištinska navijačka grupa Plisat danas je bacala baklje na slovenačka preduzeća u Prištini IPKO i NLB banku i poručila Sloveniji da oslobodi Ramuša Haradinaja

PRIŠTINA - Prištinska navijačka grupa "Plisat" (Patke) danas je, zbog hapšenja Ramuša Haradinaja, bacala baklje na slovenačka preduzeća u Prištini mobilnog operatera IPKO i NLB banke.

"Ili oslobodite Haradinaja ili ćemo uništiti sve što imate na Kosovu", poručile su Patke u video poruci postavljenoj na Fejsbuk na kome se vidi i kako pale pirotehnička sredstva na ulazu u prodavnicu.

Kosovska vlada je oštro osudila ove, kako je ocenjeno, vandalske napade usmerene na slovenačka preduzeća na Kosovu, objavili su kosovski mediji.

Vlada Kosova pozvala je građane na odmerenost i uzdržanost od svakog nasilja, uveravajući ih da se pitanje Haradinaja tretira na najvišem državnom nivou i da se očekuje da će uskoro biti rešeno na pravedan i zakonit način.

Vlada je, kako su preneli mediji, pozvala i organe reda da u skladu sa zakonom razmotri najnovija nasilna dela usmerena na preduzeća i da preduzmu sve neophodne mere da spreče njihovo ponavljanje.

Vođa navijačke grupe fudbalskog tima Priština iz Prištine "Pliset" (Patke) Albert Kastrati poznat kao Tigar trenutno se nalazi na saslušanju u policiji zbog napada ove navijačke grupe na NLB i IPKO, o čemu je sam obavestio Kosova preš.

Foto: Proofimedia
Foto: Proofimedia

Erjavec: Haradinaj uskoro na putu za Kosovo

LJUBLJANA - Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da će situacija oko bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja biti razrešena do kraja dana i da će on uskoro moći da se vrati na Kosovo.

Erjavec je, na konferenciji za novinare, rekao da je Haradinaj trenutno na putu za sud. Istakavši da privođenje Haradinaja nije "izazvano politikom", već važećim nalogom za hapšenje, Erjavec je naveo da žali zbog "oštre reakcije" u Prištini, prenela je slovenačka agencija STA.

Agenciji STA je ranije rečeno u sudu da se postupak u slučaju Haradinaj vodi na isti način koji bi vodila protiv bilo kojeg drugog stranog državljanina, a na osnovu međunarodne poterenice.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, priveden je na ljubljanskom aerodromu, po povratku iz Berlina. Haradinaj je pred sudijom izjavio da neće napustiti Sloveniju bez sudskog odobrenja, a pasoš mu je privremeno oduzet.

Haški tribunal je dva puta oslobađao Haradinaja krivice za ratne zločine. Haradinaj je nakon suđenja u Hagu, koje je trajalo do aprila 2008, oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track