NASER ORIĆ PORUČIO: U Srbiju ne dolazim ni po cenu glave
Foto: Profimedia

Ne priznaje srpski sud

NASER ORIĆ PORUČIO: U Srbiju ne dolazim ni po cenu glave

Politika -
Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji je danas posetio Nasera Orića je preneo da je Orić rekao da ne veruje srpskom pravosuđu i da neće u Srbiju ni po cenu glave

SARAJEVO - Ne želim da budem izručen Srbiji, tamo neću, jer njihovom pravosuđu ne verujem, neću tamo ni po cenu glave, poručio je Naser Orić iz ekstradicionog pritvora u Ženevi, preneo je danas načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji ga je danas posetio.

Duraković je bio zajedno s Orićem kada je uhapšen na graničnom prelazu između Švajcarske i Francuske 10. juna. Danas mu je dozvoljeno da ga poseti, a Duraković kaže da čine sve kako bi ga sutra posetio i sin.

“Naser je dobro, psihički se oseća stabilno. To je jedan jak čovek, koga ja znam već godinama. Ne znam kad sam ga video da plače, a sad je pustio suzu.

Zamolio me je da svima u BiH prenesem sledeću poruku: 'Ja, kao državljnin BiH, odgovaraću svojoj državi koja ima svoje pravosudne organe. Odgovaraću za bilo šta što bude tražila moja država. Odgovaraću ponovo i u Hagu, spreman sam i ovde u Švajcarskoj odgovarati. Ali ne želim biti izručen Srbiji, tamo neću, jer njihovom pravosuđu ne verujem. Neću tamo ni po cenu glave'. To mi je doslovno Naser rekao”, rekao je portalu Klix.ba Duraković.

Duraković je Oriću preneo i informaciju da je član Predsedništva BiH odbio da primi Nikolića. “Bilo mu je drago. Rekao mi je da mu je drago što su prvi put stali iza njega, iza Srebreničana. Naravno, neke stvari u našoj državi su spore. Nadamo se da naši predstavnici u vlasti su u ovom slučaju iskreni i da će učiniti sve da naš komandant bude na slobodi”, rekao je Duraković.

Advokati redovno posećuju Orića i s njim razmatraju optužnicu i zajednički pripremaju odbranu, rekao je Duraković i dodao da Orić nema nikakvih pritužbi na pritvor. “Jedino što ga iritira jeste način na koji smo privedeni na granici. On se osećao, kao i mi, poniženo. Ali sve posle bilo je na jednom pristojnom nivou”, rekao je Duraković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track