NAREDIO MASAKR I LIČNO UBIJAO: Srbija od Švajcarske zatražila izručenje Orića
Foto: Profimedia

Pravosudni organi traže izručenje ratnog zločinca

NAREDIO MASAKR I LIČNO UBIJAO: Srbija od Švajcarske zatražila izručenje Orića

Politika -
Ratni komandant Srebrenice uhapšen je u Bernu 10. juna i nalazi se u pritvoru, odakle je pre samo dva dana za Kurir poručio da se u Srbiju neće živ vratiti

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije poslalo je zahtev za ekstradiciju Nasera Orića pravosudnim organima Švajcarske.

Uz zahtev za izručenje Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Orić je uhapšen u Bernu 10. juna i nalazi se u pritvoru, odakle je pre samo dva dana za Kurir poručio da se u Srbiju neće živ vratiti.

Tužilaštvo u Beogradu raspisalo je međunarodne poternice za ratnim komandantima Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine u selu Zalazje u Donjim Potočarima.

Podsetimo, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, premijer Aleksandar Vučić je pročitao deo svedočenja u kojem se navodi kako je Naser Orić jedinici srebreničkih Bošnjaka "Kondori" izdao naređenje da "očiste" Zalazje i druga srpska sela u toj opštini i kako im daje odrešene ruke da zarobljenima urade šta god žele, odnosno da "ne ostave ni kokoš ni svinje".- Sa zarobljenima radite šta hoćete, ne ostavljajte ni kokošku, rekao je Vučić, citirajući Orićev govor pred napad na srpsko selo.Vučić je pročitao i izjavu jednog od svedoka zločina u kojem je grupa predvođena Naserom Orićem nožem ubila više zarobljenih srpskih civila i u kojem se opisuje da je Orić svojim nožem izvadio oči i zaklao sudiju u Srebrenici Slobodana Ilića.

"Ko traži, ko je taj majčin sin na kugli zemaljskoj koji traži da se ovo ne procesuira?", upitao je Vučić i dodao da je na sve spreman da se očuva politička stabilnost ali da nije moguće da se praštaju zločini."Pokažite mi onoga ko od ovoga može da odustane. Ne praštamo našim ljudima, ne praštamo nikome, pa ni onima koji su vadili oči", kazao je Vučić.Upitan da li će Srbija tražiti ekstradiciju Oriča, Vučić je rekao da je to pitanje za istražne organe, ali da je njegov stav da "tako nešto teško može da se izbegne".

(EPK/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track