Najnovije vesti

AMBASADORI EU NAS SAVETUJU: Srbija da izgradi velike centre za prihvat imigranata
Foto: Reuters

Vruć krompir

AMBASADORI EU NAS SAVETUJU: Srbija da izgradi velike centre za prihvat imigranata

Politika
21:28h
Ambasadori i predstavnici ambasada pet najuticajnijih zemalja EU u Beogradu traže da Srbija ispuni set mera za zbrinjavanje emigranata, medju kojima je i gradnja ozbiljnih smeštajnih kapaciteta

Ambasadori i predstavnici ambasada pet najuticajnijih zemalja EU u Beogradu vrlo su zabrinuti zbog nespremnosti Srbije da ublaži situaciju u kojoj se našla zbog velikog priliva migranata iz ratom zahvaćenih područja. Oni od premijera Aleksandra Vučića očekuju da hitno mobiliše sve raspoložive snage kako bi Beograd napravo plan i redosled koraka za ublažavanje problema, koji mogu eskalirati. Predložene su i mere koje bi Srbija trebalo da ispuni, saznaje Danas iz svojih diplomatskih izvora.

Neki od zaključaka sa sastanka predstavnika najuticajnijih zemalja EU u Beogradu, koji je hitno održan u ponedeljak, jesu da je Srbija potpuno nespremna za ublažavanje i rešavanje problema sa kojima se suočava, da vlasti u Beogradu hitno moraju da shvate u kakvoj su situaciji, da problem sa migrantima i azilantima dobija razmere ozbiljne humanitarne katastrofe, a predložene su mere kojima bi Srbija, ukoliko ih ispuni, mogla da ublaži neke od novonastalih problema.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Zaključci i predlozi biće predočeni Vučiću po povratku iz Brisela, a naredni sastanak ambasadora mogao bi da bude organizovan u četvrtak. Predstavnici zemalja EU na sastanku izrazili puno razumevanje za Srbiju, ali i ocenili da Srbija hitno mora da se mobiliše i shvati u kakvoj se situaciji nalazi.

Oni su, kako nam je rečeno, zaključili da problem sa azilantima dobija razmere ozbiljne humanitarne katastrofe, sa tendencijom pogoršanja problema, da je Srbija potpuno nespremna za rešavanje ovog problema, da se za sada ne vidi način rešenja ovog ni u odnosu prema Makedoniji, niti u odnosu prema Mađarskoj, čiji je premijer najavio podizanje žičane ograde celom dužinom granice sa Srbijom, da će se problem pogoršati jer bi uskoro Srbija mogla da postane zemlja destinacije, a ne tranzita, kao što je bilo do sada u najvećem broju slučajeva.

Izvori navode da je ponuđen paket mera, uz uslov da Srbija ispuni makar neke od preuzetih obaveza iz ove oblasti, a to su jasnija zakonska regulativa, ojačavanje kapaciteta MUP i ostalih organa uključenih u zbrinjavanje migranata i tražioca azila, ali i početak izgradnje ozbiljnih smeštajnih kapaciteta.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žarko Obradović upoznao je članove Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica sa naglim porastom broja migranata koji stižu u Srbiju i istakao da je Srbija prihvatila preko 30.000 migranata i u prihvatnim centrima im obezbedila hranu, odeću i neophodnu medicinsku pomoć.

"Oni stižu u Srbiju iz zemalja Evropske unije, iz Bugarske i iz Grčke, preko Makedonije", rekao je Obradović. On je evropskim parlamentarcima rekao da broj migranata prevazilazi mogućnosti Srbije i pozvao Savet Evrope i EU da podrže i pomognu Srbiju koja deli evropske vrednosti i želi da učestvuje u rešavanju ovog zajedničkog problema

.Podsetimo, predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova u Srbiji Aleksandar Vulin u ponedeljak nije odgovarao na naša pitanja ima li Radna grupa ikakav plan za ublažavanje problema i hoće li se menjati regulativa koja se odnosi na tražioce azila i migrante, poput izmena zakona u Makedoniji. On je pozvao premijera Vučića da hitno sazove regionalni skup na kom bi se raspravljalo o tome.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...