LJAJIĆ: Inspekcija će kazniti sve koji profitiraju na nesreći imigranata
Foto: Zorana Jevtic

Imigranti masovno krenuli za Beograd

LJAJIĆ: Inspekcija će kazniti sve koji profitiraju na nesreći imigranata

Politika -
Uvek ima onih koji zloupotrebljavaju tuđu nesreću, ali nisu svi trgovci isti i mi smo već danas uputili tržišnu inspekciju na područje tih opština, jer profiterstvo, osim što je nemoralan čin, to je i kršenje zakona, rekao je Ljajić

BEOGRAD, 24. juna (Tanjug) - Ministarstvo trgovine uputilo je tržišnu inspekciju u Preševo i u druge opštine na jugu Srbije, koje imaju pojačan priliv migranata, koja će kontrolisati i kazniti sve one za koje se utvrdi da profitiraju na njihovoj nesreći, izjavio je danas ministar trgovine Rasim Ljajić.

"Uvek ima onih koji zloupotrebljavaju tuđu nesreću, ali nisu svi trgovci isti i mi smo već danas uputili tržišnu inspekciju na područje tih opština, jer profiterstvo, osim što je nemoralan čin, to je i kršenje zakona", rekao je Ljajić za RTV.

On je dodao da je se u Vladi razgovaralo o problemu, a formirana je i posebna radna grupa koja će se baviti tim problemom.

Kako je naveo, najava iz Mađarske da će na granici sa Srbijom biti podignut zid, uticala je da imamo krizu, jer je veliki broj migranata krenuo da što pre stigne do mađarske granice, odnosno do EU "i otuda veliki broj migranata iz Makedonije".

Prema njegovim rečima, problem sa migranitma postaje ozbiljan evropski problem na koji EU mora da reaguje. "Šta bi bilo kad bi svaka zemlja koja ima problem migranata to isto učinila?

Vratili bismo se u srednji vek, svaka država bi bila ograđena sama za sebe, to bi uticalo na našu ekonomiju, trgovinu, slobodan protok ljudi, robe i kapitala... EU mora tim problemom ozbiljno da se pozabavi", rekao je ministar.

Ljajić smatra da je problem sa pojačanim prilivom migranata "za sada" humanitarni, ali da nije uisključeno da postane i bezbednosni problem, ako se što pre ne reši.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja