(VIDEO) DIJALOG U BRISELU: Počeo sastanak sa Mustafom, Vučić očekuje dug i težak dan
Foto: Twitter Maja Kocijančič

Počela nova runda

(VIDEO) DIJALOG U BRISELU: Počeo sastanak sa Mustafom, Vučić očekuje dug i težak dan

Politika -
Dve delegacije, predvođene Vučićem i Mustafom, ušle su jutros u zgradu Evropske službe za spoljne poslove bez obraćanja novinarima

BRISEL - U kabinetu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini jutros je počela nova runda briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine između predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe.

U Briselu je oko 11 časova počeo sastanak delegacije Vlade Srbije, koju predvodi premijer Aleksandar Vučić, i predstavnika privremenih institucija iz Prištine, uz posredovanje Federike Mogerini. Prethodno su Vučić i članovi srpske delegacije odvojeno razgovarali sa Mogerinijevom i njenim timom, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. Srpski premijer je rekao posle tog razgovora da očekuje dug i težak dan u Briselu.

http://www.youtube.com/watch?v=46fJrZfWHls

Podsetimo, dve delegacije, predvođene Vučićem i Mustafom, ušle su u zgradu Evropske službe za spoljne poslove bez obraćanja novinarima.

Mogerini se danas u Briselu sastala s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru nastavka dijaloga Prištine i Beograda. Pre sastanka s Vučićem, koji predvodi delagaciju Srbije, Mogerinijeva se sastala s kosovskom delegacijom.

Kao i prošle nedelje, razgovori će se voditi o četiri krupna pitanja: Zajednici srpskih opština (ZSO), telekomunikacijama, energetic i “Parku mira” na mostu koji povezuje severni i južni deo Mitrovice. Vučić je juče, uoči odlaska u Brisel, poručio da razgovori neće biti laki, ali da srpska delagacija odlazi na njih u dobroj veri. "Nadamo se rešenjima, ali to ne zavisi uvek od nas”, rekao je premijer novinarima.

Hoće li napredak u dijalogu voditi otvaranju poglavlja?U Briselu danas nisu želeli da komentarišu da li bi eventualni značajan napredak u najnovijoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koja je upravo u toku, mogao da navede Evropsku komisiju da preporuči otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU.

Uoči danjašnjeg sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, inače drugog za sedam dana, pojavile su se procene da bi visoka predstavnica EU Federika Mogerini mogla da preporuči otvaranje poglavlja ukoliko bi bio postignut dovoljan napredak.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić objasnila je danas novinarima u Briselu da načelno Mogerini ni ne daje takvu preporuku, već Evropska komisija. Mogerini je, kao posrednica u dijalogu, u stalnom kontaktu kako sa nadležnim telima Komisije, tako i sa predstavnicima zemalja članica, koje redovno obaveštava o napretku u razgovorima, ali i o situaciji na terenu, ali da ne daje preporuke, dodala je ona.

"Situacija je jasna, Srbija je zemlja-kandidat koja je otpočela pregovara i čeka se otvaranje poglavlja i to je to", rekla je Kocijančić. “Prema uobičajenoj proceduri preporuku daje Komisija, a zatim žemlje članice o tome odlučuju u Everopskom savetu”, rekla je portparolka.

http://www.youtube.com/watch?v=XPEArlinyFw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track