NOVA STRANKA: Zatrpavanje bazilike na Koridoru 10 je varvarski čin SNS
Foto: Printskrin

Uništavanje kulturnog nasleđa

NOVA STRANKA: Zatrpavanje bazilike na Koridoru 10 je varvarski čin SNS

Politika -
Opoziciona Nova stranka osudila je danas odluku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da se zatrpa sedamnaest vekova stara hrišćanska bazilika na trasi Koridora 10, ocenjujući da se radi o varvarstvu Srpske napredne stranke

"Ovakva odluka još jedan je primer nesposobnosti naprednjačke Vlade, koja svoju kratkovidost više i ne pokušava da sakrije, već bezočno građane podvrgava svojim varvarskim metodama", navodi se u saopštenju Nove stranke.

Ta partija smatra da se radi o "varvarskom činu smišljenog uništavanja kulturnog nasleđa, a njegovo opravdavanje od strane naprednjačkih ministara sramotna demonstracija bezobzirnosti i sile".

Izjava ministarke Zorane Mihajlović da je zatrpavanje bazilike ; "u skladu sa zakonom i preporukama struke", jednako je bezočna laž kao i tvrdnja ministra Tasovca da je "konzerviranje i zatrpavanje ;konsolidovanih, zaštićenih i dokumentovanih arheoloških lokaliteta uobičajena praksa svuda u svetu", dodaje se u saopštenju.

"Nesposobnost i bezobzirnost naprednjačkih ministara ne završava se samo na sramnom odnosu prema kulturnom nasleđu, već se ogleda i u neopravdanoj blokadi autoputa Beograd-Niš.

Naime, resorno ministarstvo još jednom nije poštedelo građane Srbije svoje nepromišljenosti i arogancije, te je rešilo da radove na autoputu izvodi u jeku turističke sezone", kažu u Novoj stranci i podsećaju da još uvek nije izvršeno spajanje "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije".

Nova stranka saopštila je da od svih odgovornih za zatrpavanje bazilike i radove na autoputu zahteva da podnesu neopozive ostavke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track