EFRAIM ZUROF U BEOGRADU: Staro sajmište treba da bude zajedničko mesto sećanja na žrtve nacista
Foto: Tanjug

Saradnja Srbije i Izraela

EFRAIM ZUROF U BEOGRADU: Staro sajmište treba da bude zajedničko mesto sećanja na žrtve nacista

Politika -
Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima boravi u Beogradu radi razgovora sa srpskim zvaničnicima o projektu izgradnje memorijalnog centra holokausta "Staro sajmište“

BEOGRAD - Važno je da Srbija i Izrael jačaju saradnju u oblasti istraživanja i komemoracije holokausta i ratnih zločina u vremenu u kome je sve prisutniji i uočljiviji trend njihove relativizacije, istakli su danas prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić i direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof.

Projekat "Staro sajmište" podjednako je bitan za građane Srbije koliko i za građane Izraela, budući da srpski narod svoja brojna stradanja u istoriji, uključujući i Jasenovcu, Kragujevcu i Starom sajmištu, nije učinio dovoljno poznatim u svetu i priznatim od tog istog sveta, rekao je Dačić, koji je i šef srpske diplomatije.

Zurof je zahvalio na podršci Vlade Srbije državnom projektu "Staro sajmište“ koji će mladi ljudi iz celog sveta moći da posećuju i na taj način stiču znanje o holokaustu, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Vulin i Zurof: Srbiji treba mesto sećanja na žrtve nacista

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i direktor centra ,"Simon Vizental" u Jerusalimu, Efraim Zurof složili su se danas da je neophodno da Srbija ima Memorijalni kompleks koji bi bio mesto sećanja na žrtve nacističkih logora u Drugom svetskom ratu.

To bi bio i naučno-istraživački centar i centar za edukaciju mladih, rečeno je danas na sastanku Vulina i Zurofa na sastanku u Beogradu čija tema je bila osnivanje Memorijalnog kompleksa "Staro beogradsko sajmište“.

Ministar Vulin je istakao da u Srbiji postoji snažna politička volja da se ovaj projekat sprovede i da nećemo dozvoliti prekrajanje istorije.

Vulin je istakao da je negovanje sećanja na zajedničke patnje Srba i Jevreja bitno za naše građane i državu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je zahvalio gostu iz Izraela na pomoći i podršci u radu Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na "Starom beogradskom sajmištu“.

Direktor centra "Simon Vizental“ zahvalio je ministru Vulinu na efikasnosti Vlade Republike Srbije i grada Beograda u realizaciji projekta osnivanja Memorijalnog kompleksa.

Na poziv ministra Vulina, Zurof boravi u trodnevnoj poseti Beogradu. On će u sredu prisustvovati sastanku Komisije za utvrđivanje programske koncepcije i davanje predloga za modele upravljanja Memorijalnim kompleksom ,"Staro beogradsko sajmište“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track