DODIK ZA KURIR: Bakir je kriv za napad na premijera Vučića!

Predsednik Republike Srpske za naš list

DODIK ZA KURIR: Bakir je kriv za napad na premijera Vučića!

Politika -
Predsednik RS kaže da je Izetbegović odgovoran jer je lično garantovao bezbednost Vučiću i jer je pokrovitelj islamskog ekstremizma

BEOGRAD - Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kaže za Kurir da je nesporna činjenica da je napad na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima bio organizovan i dobro pripremljen i da je, bez obzira na to ko su počinioci, najodgovorniji Bakir Izetbegović!- Nesporna je činjenica da je napad na premijera Srbije bio organizovan i dobro pripremljen. Neophodno je da se u cilju očuvanja mira sprovede hitna istraga koja podrazumeva i saradnju policije Republike Srpske i Federacije BiH. Neću da prejudiciram, ali nisam siguran da postoji spremnost bošnjačke političke elite za takvu istragu. Nadam se da će biti identifikovana sva lica koja su učestvovala u napadu, što može da ukaže i na organizatore - ističe Dodik i upozorava:Nije mu prvi put- Bez obzira na sve, najodgovorniji za sve što se u Srebrenici desilo je Bakir Izetbegović. Prvo zbog toga što je lično garantovao bezbednost srpskom premijeru, a onda i zato što je upravo on politički pokrovitelj islamskog ekstremizma na ovim prostorima. Setite se da je obećao pravnu pomoć licima osumnjičenim za terorizam nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku i da nije reagovao na prizivanje uništenja Republike Srpske i istrebljenje onih koji su lobirali protiv jednostrane rezolucije koja je pretila da srpski narod trajno označi kao genocidan, na šta je pozivao jedan sarajevski imam. Na kraju krajeva, i agencija koja je obezbeđivala taj skup je u vlasništvu ljudi bliskih Izetbegoviću. Takva politika i takvi potezi predstavljaju kontinuiran pokušaj stvaranja okvira u kojem je dozvoljeno optuživati, napadati i etiketirati Srbe bez ikakvih sankcija. To je današnja BiH i zato je povratak na Dejtonom definisane nadležnosti RS jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.S druge strane, bezbednosne strukture u BiH prebacuju odgovornost jedni na druge, a kako je objavila Federalna televizija, za bezbednost u krugu Memorijalnog centra Potočari, gde je brutalno napadnut premijer Vučić, bila je zadužena agencija Sekjuritis, vlasništvo Mirsada Ćatića, inače savetnika Bakira Izetbegovića.Pokušaj ubistvaMUP Republike Srpske podneće Specijalnom tužilaštvu izveštaj protiv N. N. počinilaca zbog pokušaja ubistva i podstrekavanja na ubistvo premijera Srbije, kao i zbog ugrožavanja bezbednosti predsednika Slovenije Boruta Pahora u Potočarima 11. jula, najavio je resorni ministar Dragan Lukač i dodao da će biti podnet izveštaj i zbog napada na ovlašćena službena lica u vršenju službene dužnosti, te za izazivanje opšte opasnosti.

IzetbegovićNEMAM VEZE S NAPADOMBakir Izetbegović negirao je da su njemu bliske osobe odgovorne za napad na Vučića.- Ne daj bože. Ja sam kazao da sam posramljen onim što se desilo Vučiću. Da sam ja povezan s napadom na premijera Srbije, to bi bio pucanj u sopstvenu nogu i to ne bih uradio nikada nikome, a pogotovu ne Vučiću - rekao je on i dodao da mu Vučić nije odgovorio ni na pozive ni na SMS poruke posle napada.

Organizator napadaALMIR MERDIĆ POVEZAN SA ISLAMISTIMABosanski mediji objavili su da je glavni napadač na premijera Vučića Almir Merdić iz Tešnja blizak SAD i da je to osoba koja se pojavila na snimcima sa beretkom na glavi.- Merdić je zet Ramiza Hodžića Sikija, koji je u februaru ove godine uhapšen u SAD pod optužnicom za pomaganje terorističkoj organizaciji Islamska država. Bio je pripadnik odreda „El Mudžahid“, a američke vlasti tvrde da je mesecima slao novac i opremu pripadnicima Islamske države - objavio je portal Dnevni avaz.

REAGOVANJAUlrike Lunaček, potpredsednica EP: Neprihvatljivo- Kao što osuđujem svaki vid nasilja, naravno da osuđujem i ovo neprihvatljivo nasilje na premijera Vučića. Kao što je jedna od majki Srebrenice rekla - ovo nije napad na njega, ovo je napad na žrtve i dostojanstvo svih nas.Korina Krecu, evropska komesarka za regionalnu politiku: Potrebna istraga- Pozivam vlasti BiH na sveobuhvatnu istragu ovog incidenta. Mir i pomirenje na zapadnom Balkanu preduslov su za ekonomski prosperitet i svako od nas mora da odradi svoj deo posla u ovom procesu, a EU će to nastaviti da podržava.Ivo Vajgl, poslanik EP: Za osudu i žaljenje- Napad na premijera Vučića na mestu strave i užasa, u trenucima tuge, zaslužuje osudu i žaljenje. Nije dobro što su neodgovorni pojedinci odbacili ponuđenu ruku solidarnosti i saučešća. BiH će morati da nađe snagu i novu energiju da odvažno krene na put evropske budućnosti.Viktor Boštinaru, poslanik EP: Sprečiti eskalaciju- Oštro osuđujem incidente koji su se dogodili tokom 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Pozivam vlasti BiH da sprovedu opsežnu i brzu istragu tog incidenta. Savetujem obe strane da se ponašaju odgovorno i rade zajedno kako bi se sprečila dalja eskalacija tenzija.Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava: Vučić se dobro poneo- Premijer Vučić jedini je korektno reagovao na incident u Potočarima i napad najviše šteti samoj Srebrenici, porodicama žrtava i žrtvama uopšte. O pozadini incidenta izjasniće se nadležni organi, pa nije dobro što se sada u Srbiji konstruišu različite teorije zavere.Zoran Babić, SNS: Ponosan na premijera- To je bio pokušaj ubistva premijera, ubistva mira i stabilnosti, jer su Vučić i Srbija faktor stabilnosti u regionu. Ponosan sam na Vučićevu hrabru, državničku odluku da ode u Srebrenicu.Đorđe Milićević, SPS: Uhapsiti napadače- Izvinjenja i osude zvaničnika BiH apsolutno su nedovoljne, mi očekujemo da se pokažu na delu i da što pre pronađu počinioce i organizatore napada.Zoran Živković, predsednik Nove stranke: Nedopustivo- Ono što se desilo u Srebrenici je nedopustivo. Ako zovete predsednika vlade da dođe na jedan skup, morate to potpuno obezbediti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track