Vulin: Društvo koje ne može da formira sud za zločine OVK ne može napred
Foto: Printskrin Rts

Zočište kod Orahovca

Vulin: Društvo koje ne može da formira sud za zločine OVK ne može napred

Politika -
Ovo nije nikakva usluga Srbima, ovo je na prvom mestu usluga albanskom narodu, da rasčisti sa onima koji su vršili ratne zločine u njegovo ime, rekao ministar rada

ORAHOVAC - Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas u Zočištu kod Orahovca da je formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK zakasnilo ali dobrodošlo i da društvo koje ne može da formira takav sud ne može da napreduje.

Vulin je u izjavi novinarima u porti manastira Sv. Vrača Kozme i Damjana u Zočištu istakao da formiranje Specijalnog suda nije nikakva usluga Srbima zbog koje Albanci treba da očekuju ustupke već da se radi o civilizacijskoj stvari. Ako niste bili u stanju za 15 godina da sudite za ratne zločine, ako niste bili u stanju da se sami setite da nijedno ljudsko društvo ne može da postoji a da se ne sudi za ratne zločine kada je sukoba i zločina već bilo, onda vi niste društvo koje može samo da funkcioniše , rekao je on.

Vulin je dodao da kosovsko društvo koje okleva da formira specijalni sud za ratne zločine je društvo koje ne može da funkcioniše bez tutora, koje ne može da funkcioniše bez nekog spolja.Formiranje Specijalnog suda je zakasnelo ali je dobrodošlo. Bolje ikad nego nikad. Bojim se, i to vidim, da unutar albanskih političkih partija ne postoji spremnost da se specijalni sud formira, da albansko društvo nije u stanju da se suoči sa svim onim što su radili za vreme oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji , istakao je ministar.Ukoliko se ne budu suočili sa onim što su radili, ne mogu da se nadaju da će napredovati, poručio je Vulin i podsetio da tokom sukoba nisu samo ubijani Srbi već i Albanci koji se nisu slagali sa OVK i politikom tadašnjih albanskih stranaka.

Ni za njihove glave niko nije odgovarao. Podsetiću vas da su ubijani i Goranci, ni za njihove glave niko nije odgovarao, rekao je Vulin.On je istakao da društvo kome treba 15 godina i sila međunarodne zajednice da formira tako normalnu, poželjnu, tako civilizacijsku stvar kao što je specijalni sud za ratne zločine, nije društvo koje može da napreduje. Koliko se brzo budu sočili s tim toliko ćemo i mi posmatrati albansku stranu kao stranu koja je napredovala, koja je razumela, koja je shvatila šta se dešavalo i koja hoće sa tim da se nosi, kazao je Vulin.

Ponavljam, ovo nije nikakva usluga Srbima, ovo je na prvom mestu usluga albanskom narodu, da rasčisti sa onima koji su vršili ratne zločine u njegovo ime. To je usluga albanskom narodu, ako to ne mogu da razumeju, ne mogu ni da napreduju, zaključio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja