Najnovije vesti

BAKIR IZETBEGOVIĆ PROZIVA SPRSKOG PREMIJERA: Vučić da upozori Dodika
Foto: Reuters

Protiv referenduma

BAKIR IZETBEGOVIĆ PROZIVA SPRSKOG PREMIJERA: Vučić da upozori Dodika

Politika
Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je Aleksandra Vučića da upozorri predsednika RS, a probosanske stranke u BiH da se ujedine protiv projekta Milorada Dodika

SARAJEVO - Bošnjački član Predsedništv BiH Bakir Izebegović smatra da bi bilo dobro da srpski premijer Aleksandar Vučić upozori predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne ulazi u sudar sa međunarodnom zajednicom.

Izetbegović je komentarišući odluku Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH bilo dobro da premijer Vučić upozori Dodika da ne ulazi u sukoba sa međunarodnom zajednicom i garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma, institucijama BiH koje garantuju da će štiti ustavni poredak i teritorijalni integritet ove zemlje. “To ću pedložiti Vučiću u sredu”, rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare, preneli su mediji u BiH.

Izetbegović: Ujedinimo se protiv Dodika

Predsednik SDA je rekao da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH najopasniji čin destrukcije Dejtonskog sporazuma.

“Politika Milorada Dodika je prouzrokovala reformski zastoj u BiH, dovela do siromaštva građana i te građane vodi u konflikt. Svojom retorikom i delima Dodik decenijama destabilizuje BiH i koči njen napredak ka stabilnosti, prosperitetu u članstvu u EU“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, Dodik već niz godina bezuspešno pokušava da ukine ili ograniči ovlašćenja Suda BiH na teritoriji RS.

“To radi jer se plaši da će jednog dana pred tim sudom morati da odgovara za kriminal i korupciju koji su počinjeni tokom njegove vladavine. Dodik proizvodi krize i sukobe da bi skrenuo pažnju sa teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska. Činjenice govore da građani RS nisu živeli gore nego danas, a Dodikovi retrogradni potezi vode ih u još veću bedu i beznađe“, istakao je Dodik.

Njegova partija SDA je odlučna da preduzme sve ustavne i zakonske mere kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Pozivamo sve probosanske patriotske političke snage i aktere da stave u stranu međusobna rivalstva i da se zajednički suprostave političkom projektu Milorada Dodika“, zaključio je Dodik.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...