EVO ŠTA JE VUČIĆ PRIČAO SA IZETBEGOVIĆEM: Bakire, neću ni reč o tome...
Foto: Profimedia

Telefonski razgovor premijera Srbije i član predsedničtva BiH

EVO ŠTA JE VUČIĆ PRIČAO SA IZETBEGOVIĆEM: Bakire, neću ni reč o tome...

Politika -
Premijer i bošnjački član Predsedništva BiH utanačili plan predstojeće posete, kao i teme razgovora, a šef srpske vlade nije dozvolio da se priča o nemilom događaju kad je umalo izgubio glavu

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović čuli su danas posle podne telefonom, prvi put posle pokušaja linča srpskog premijera u Srebrenici, a kako saznaje Kurir, Vučić Izetbegoviću nije dopustio da pominje nemili incident!Tema razgovora bili su detalji predstojeće posete Predsedništva BiH u sredu 22. jula, odnosno teme o kojima će razgovarati.- Dvojica političara razmatrali su teme koji bi trebalo obraditi na sastanku i detalje posete. Međutim, iako se to moglo očekivati, o pokušaju linča srpskog premijera u Srebrenici nije bilo ni reči. Vučić je Izetbegoviću jasno naglasio da neće o tome da priča, da je prošlost iza njih i da će jedine teme razgovora biti one o zajedničkoj budućnosti - otkriva izvor Kurira.Prvi korakPotpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže uoči ove posete da je Srbija uvek bila domaćin svima.- Premijer Vučić je godinu dana radio na istinskom pomirenju i na povezivanju zemalja u regionu i Vlada će nastaviti tako da radi i u daljem periodu. Srbija se nikada nije vodila provokacijama već iskrenom željom da se region povezuje ekonomski i kulturno - naglasila je ona, dok je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han ocenio da su lideri regiona naučili lekciju prošlosti i istakao da je predstojeća poseta sva tri člana Predsedništva BiH Beogradu novi dokaz tog napretka.I analitičar Dragomir Anđelković kaže da će se Izetbegović sigurno sada držati dogovora postignutog s Vučićem:- Srbija će se, siguran sam, pokazati kao ozbiljna zemlja, tako da će bosanski trojac biti primljen na najvišem nivou.O Dejtonu i DodikuTeme razgovora biće Dejtonski sporazum, kao i najavljeni referendum u RS. Podsetimo, Vučić je posle tog bezumnog čina u Srebrenici rekao da političari u regionu moraju da sarađuju, ali i da je od člana Predsedništva BiH očekivao zaštitu jer mu je ovaj i lično garantovao bezbednost.

Izvestilac EP u Srbiji aleksandar Vučić se sreo sa Dejvidom MekalisteromGORUĆA PITANJA NA DNEVNOM REDUVučić se juče sastao sa izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, a razgovarali su o evrointegracijama Srbije, regionalnoj stabilnosti, mogućnosti održavanja referenduma u RS i sastanku sa Predsedništvom BiH.- Tokom susreta bilo je reči i o otvaranju prvih poglavlja, problemima o formiranju ZSO u pregovorima s Prištinom, kao i rešavanju problema migranata, koji postaju evropsko pitanje broj jedan. Vučić je obavestio Mekalistera o ekonomskim reformama, kao i o prvim rezultatima fiskalne konsolidacije - navodi se u saopštenju Vlade. Mekalister je ranije juče izjavio da se lično nada da će prvo poglavlje u pregovorima sa EU uskoro biti otvoreno, ocenivši da bi poglavlje 35, kao i 23 i 24, trebalo da se otvore u ranoj fazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track