NA SIMPOZIJUMU O GRADOVIMA: Jeremić govorio u Vatikanu!
Foto: Vuk Jeremić, Vatikan

Na skupu govorio i Papa Franja

NA SIMPOZIJUMU O GRADOVIMA: Jeremić govorio u Vatikanu!

Politika -
Predsednik CIRSD-a, koji je predvodio završni panel, podvukao je činjenicu da će se implementacija 17 ciljeva održivog razvoja, čije se usvajanje očekuje u septembru 2015, umnogome odvijati u svetskim gradovima, što zahteva još bližu saradnju na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić učestvovao je danas na Specijalnom dvodnevnom simpozijumu o gradovima i Agendi održivog razvoja koji je održan u Vatikanu, a zajednički je organizovan od strane Pontifikalne akademije nauka Vatikana i Mreže Ujedinjenih nacija za održivi razvoj (SDSN).

Predsednik CIRSD-a, koji je predvodio završni panel, podvukao je činjenicu da će se implementacija 17 ciljeva održivog razvoja, čije se usvajanje očekuje u septembru 2015, umnogome odvijati u svetskim gradovima, što zahteva još bližu saradnju na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

"Već danas oko 50 odsto svetske populacije živi u gradovima. Do 2050, očekuje se da taj broj poraste na 70 odsto. U ovom trenutku, 75 odsto svetskih ekonomskih aktivnosti se odvija u urbanim područjima, dok će taj broj zasigurno rasti narednih decenija. Gradovi su globalne tačke kreativnosti i inovacija, ali su takođe i nezasiti potrošači energije i mesta sve evidentnije nejednakosti. Obezbeđivanje bliske sradnje između predstavnika lokalnih i nacionalnih vlasti sa Ujedinjenim nacijama u implementaciji ciljeva održivog razvoja zbog svega toga predstavlja imperativ,“ rekao je Jeremić.

Učesnicima na Simpozijumu su se, takođe, obratili i Papa Franja, kancelar Pontifikalne akademije Vatikana biskup Marselo Sančez Sorondo, direktor SDSN i član savetodavnog odbora CIRSD-a Džefri Saks, guverner Kalifornije Džeri Braun, gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio,kao i gradonačelnik Rima Ignjacio Marino.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track