Bakir: Sramota me napada u Srebrenici

Predsedništvo Bosne i Hercegovine u zvaničnoj poseti Beogradu

Bakir: Sramota me napada u Srebrenici

Politika -
Izetbegović, Čović i Ivanić prošetali centrom grada, Vučić ih svratio u „Kolarac“ i naručio pesmu „Sarajevo, ljubavi moja“. Gosti iz prestonice otišli oduševljeni. Na sastanku je bilo reči i o zajedničkim projektima - izgradnji elektromreže između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja, kao i o tome da Tomislav Nikolić na jesen poseti Sarajevo

BEOGRAD - Članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić bili su juče u poseti Beogradu, dočekani su uz najviše počasti, a kako kažu, prezadovoljni su gostoprimstvom premijera Aleksandra Vučića!

Izljubili se tri puta
Izljubili se tri puta

Posle zvaničnog sastanka, te poruka da moramo biti okrenuti isključivo budućnosti zarad opšteg interesa, Vučić je goste poveo u šetnju Knez Mihailovom ulicom, a svratili su i u staru srpsku kafanu na osveženje, gde je šef Vlade Srbije naručio simbolično pesmu „Sarajevo, ljubavi moja“.

Uživanje u srpskoj nacionalnoj igri
Uživanje u srpskoj nacionalnoj igri

U razgovoru za Kurir Bakir Izetbegović kaže da je oduševljen gostoprimstvom.- Od devedesetih nisam šetao ulicama Beograda. Uživao sam! - kaže Izetbegović i dodaje:- Sramota me je šta se desilo u Potočarima. Verovao sam svojimi bezbednostim službama, a nisam rebao. Da mogu da vratim vreme, ne bih ga vratio sad na 11. jul, već 23 godine ranije, kada je rat počeo. Da nam se to nikad više ne ponovi.

Kolce za goste
Kolce za goste

Šetnja Knez Mihailovom
Šetnja Knez Mihailovom

I Dragan Čović, hrvatski član Predsedništva, nije krio zadovoljstvo:- U Beogradu sam bio pre četiri godine. Vučić me kao političar svakim danom sve više oduševljava.

Vučić razbio Bakira
Vučić razbio Bakira

A Vučić je rekao da nije imao tremu zbog pomenute šetnje.- Znao sam da Srbija neće pokazati osvetu.

Beograd na vodi
Beograd na vodi

Tokom zvaničnog dela sastanka Vučić je rekao da je zaboravio na Srebrenicu, da Izetbegovića ne smatra lošim čovekom ni neprijateljem, dok je ovaj kazao da je lično tražio da se sastanak ne održi u Karađorđevu, već u Beogradu.- Baš da prošetam Knez Mihailovom ulicom, da se izložim tome i da saznam kakva je reakcija građana - rekao je Izetbegović, na šta je Vučić uz osmeh konstatovao da je on otkrio maršrutu šetnje uprkos upozorenjima bezbednosnih službe.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkim projektima i investicijama, kao i izgradnji elektromreže između Bajine Bašte, Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori, kao i o tome da Tomislav Nikolić na jesen poseti Sarajevo.

Pljuštali pokloniAJVAR I DŽEM ZA GOSTEVučić je gostima poklonio srpsku korpu - kafu, rakiju, teglice s ajvarom i džemom, vino. Gostima iz BiH priređen je i svečani ručak u vili „Mir“, gde su dočekani pogačom i solju.

Selaković o napadu na šefaBOSANCI, SAMO VAS GLEDAMONikola Selaković, ministar pravde, poručio je juče da Srbija prepušta nadležnim organima BiH da procesuiraju napad na Vučića u Srebrenici, ali da će Beograd pažljivo gledati šta se događa u vezi sa tim incidentom.- Srbija i Vlada će pažljivo gledati šta rade istražni organi. Prepuštamo tamošnjim organima da to procesuiraju - rekao je on i dodao da je naše rukovodstvo svesno da samo mir i stabilnost u ovom delu Evrope mogu dovesti do napretka.- Viši cilj i za muslimane i za Hrvate i za Srbe i za Albance jeste da ovo bude region bez trzavica i tenzija jer će samo tada ovde doći neko da ulaže svoj kapital - naveo je Selaković.

ObećanjePROCES PROTIV ORIĆA SE NASTAVLJANa pitanje kakvu poruku šalje pravosuđe BiH kada optuženog za napad na Vučića u Potočarima pusti ubrzo nakon što je uhapšen ili oslobodi Nasera Orića odmah pošto je izručen Sarajevu, Izetbegović je poručio:- Proces protiv Orića će biti nastavljen. Treba verovati pravosuđu.On je još kazao da svaki ratni zločin, bez obzira na to nad kim je počinjen, ostaje ratni zločin.

Lukač o pokušaju linčaZNAMO NAPADAČE, ALI IM NE MOŽEMO NIŠTADragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da su identifikovali više osoba koje se dovode u vezu sa napadom na Vučića , ali da one nisu dostupne jer se nalaze na teritoriji BIH. Sa druge strane, ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić poručio je da je istraga o napadu na Vučića pokazala da je reč o kriminalno-huliganskoj grupi, te da su među napadačima i članovi Torcide iz Sandžaka.

Iskreno premijer o drami u Potočarima KAO U BURKINI FASOVučić je rekao da se ono što se dogodilo u Potočarima nikad nikome nije desilo, osim predsedniku Burkine Faso, koga su gađali granatom zemlja-zemlja.- To što se meni desilo je gotovo ništa u odnosu na ono što se dogodilo mnogim Bošnjacima, Srbima i Hrvatima koji su izgubili svoje najbliže. Ako su ti ljudi spremni da pogledaju u budućnost, smešno je i tupavo da moj pogled ne bude uperen u budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track