Amasadori SAD, OEBS i EU pozvali Albance na izbore
Foto: Kurir

Izbori 2012.

Amasadori SAD, OEBS i EU pozvali Albance na izbore

Politika -
Meri Vorlik veruje da će učešće svih građana regiona na parlamentarnim izborima značajno doprineti da se glas regiona čuje u Skupštini Srbije

BUJANOVAC - Ambasadorka SAD Meri Vorlik, šef Misije OEBS Dimitrios Kipreos i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer pozvali su danas u Bujanovcu Albance na jugu Srbije da glasaju na parlamentarnim izborima 6. maja.

Na tribini "Učešće jača prava građana", u organizaciji "Jug presa" i uz podršku ambasade Velike Britanije, Meri Vorlik je rekla da veruje da će učešće svih građana regiona na parlamentarnim izborima značajno doprineti da se glas regiona čuje u Skupštini Srbije.

"Učešće u demokratiji, što je i izlazak na izbore, jeste i jedna od značajnih komponenti koje pomažu dolazak investitora u ovaj region. Preko naše ambasade naporno radimo i na usmeravanju posebne pažnje za region juga Srbije i na uklanjanju prepreka za poslovanje u Srbiji, što je od ključne vaznosti za privlačenje investitora", kazala je Vorlikova.

Ona je navela da je za SAD i Evropsku uniju važno da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi što je pre moguće. Vensan Dežer je rekao da strani predstavnici nisu tu da odlučuju u ime građana Srbije za koga da glasaju, ali da je na građanima da vide šta različite partije koje učestvuju na izborima nude i kakvi su im programi.

"Mislim da je Srbija blizu starta pregovora o pristupu EU, ali niko ne može da trči taj maraton umesto vas i morate imati kapacitet da izdržite u tom procesu. Na tom putu EU od Srbije očekuje nastavak dijaloga, sprovođenje već postignutih sporazuma s Prištinom, poboljšanje i unapređenje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazao je Dežer. On je naveo da su izazovi koji stoje na tom putu i prestrukturiranje državnih i javnih preduzeća, kao i transparentnost privatizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track