Oluja je etničko čišćenje i besmisleni pokolj
Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

Oluja je etničko čišćenje i besmisleni pokolj

Politika -
Mi zločine koje su Srbi počinili priznali, a Srbe koji su ih počinili prezreli. Žrtve poštujemo, a Oluje treba da se stide neki drugi, oni koji su sačinili spisak od 250.000 prognanih Srba

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je akcija “Oluja“ bila etničko čišćenje i besmisleni pokolj srpskog naroda. On je to istakao na komemoraciji žrtvama akcije hrvatskih oružanih snaga koja se dogodila pre 20 godina.

“Mi zločine koje su Srbi počinili priznali, a Srbe koji su ih počinili prezreli. Žrtve poštujemo, a Oluje treba da se stide neki drugi, oni koji su sačinili spisak od 250.000 prognanih Srba, kao i oni koji su se u Srbiji skrivali kao da se sve dogodilo u Ruandi, a ne na dalmatinskom Kosovu. Danas je dan kada se sećamo jednog od najvećih pogroma u stradalničkoj istoriji srpskog naroda. Mi sa Hrvatskom imamo mir, čuvaćemo ga i nadam se da ćemo postati prijatelji u Evropskoj uniji, ali odavde šaljemo poruku da se zločin mora oprostiti, ali ne sme zaboraviti. Na ovom mestu, gde su se Republika Srpska i Srbija ujedinile u bolu i tuzi, na mestu koje je pregazilo 250.000 Srba, da ih ne bi pregazila, kako neki kažu, hrvatska oslobodilačka čizma.”

Premijer je potom pročitao imena Srba sa spiska prognanih i stradalih. “Oni su deo strašne statistike, istrgnuto parčence iz spiska 250.000 ljudi za koji je potrebno više od 4.000 stranica, a potrebno je šest dana i šest noći da se sva imena pročitaju i to brzim čitanjem. Sada mi dođe da pitam one koji Oluju slave dva dana, pa što ne slave šest dana i šest noći, da se sete svakoga koga su proterali”, dodao je Vučić.

Predsednik Vlade se onda obratio hrvatskoj strani. ”Kažete, pobedili ste, a zlikovci Srbi su poraženi, Srbi agresori. Jeste li ikada čuli za agresiju na sopstveno ognjište? Na svoju njivu? Poraženi smo pre 20 godina jer nismo verovali da je neko sposoban da učini takvo etničko čišćenje. Svakog dana Srbija je sve jača, snaga suza i sveća je jača od topova i tenkova. Ne radimo to jer smo uplašeni i slabi, već zato što smo naučili lekcije iz istorije. Oluja je strašan zločin i to Srbija neće da krije, počinjen je našem narodu samo zato što je živeo nekoliko stotina kilometara zapadno, kao i zato što su neki mislili da srpsko ime pravoslavne vere tu ne treba da se čuje”, rekao je Vučić.

On se potom zapitao zašto je Srbija proteklih godina ćutala i potom rekao da je “Oluja” etničko čišćenje i besmisleni pokolj, kao i da ne treba da se očekuje da će neko to da prećuti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track