EVO ŠTA SE PEVALO NA PROSLAVI OLUJE: Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina

Orgijanje

EVO ŠTA SE PEVALO NA PROSLAVI OLUJE: Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina

Politika -
Pojedini zagrebački mediji zgražavaju se nad vašarom u koji se pretvorila proslava 20. godišnjice pogroma Srba
1 / 2

BEOGRAD - Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina! Ova zastrašujuća rečenica orila se juče Kninom, gde je, u organizaciji predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i državnog vrha, „proslavljena“ dvadesetogodišnjica vojne akcije „Oluja“, kada je za samo jedan dan proterano 250.000 Srba iz Krajine.Da skandal bude veći, u Kninu je sinoć trebalo da nastupi Marko Perković Tomson, poznat po skandaloznim pesmama u kojima otvoreno poziva na ubijanje i linč Srba.Okupljeni hrvatski desničari uzvikivali su juče „Za dom spremni“ - ustaški pozdrav iz vremena Drugog svetskog rata - sa rukom uzdignutom uvis. Tokom zvanične ceremonije predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i ostali prvaci HDZ dočekani su aplauzom dok su otkrivali spomenik prvom predsedniku Franji Tuđmanu.U sličnom tonu govorio je i kardinal Josip Božanić, koji je u kninskoj crkvi tokom mise izjavio da nisu Srbi ti koji su proterani, već Hrvati.

Kolinda otkriva spomenik svog ideološkog oca... Franjo Tuđman u Kninu
Kolinda otkriva spomenik svog ideološkog oca... Franjo Tuđman u Kninu

Premijera Hrvatske Zorana Milanovića s Kninske tvrđave izveli su sat vremena pre kraja ceremonije jer ga je masa vređala, dok su bivšem predsedniku Ivi Josipoviću uzvikivali „lignjo“.Miroslavu Tuđmanu, sinu pokojnog hrvatskog predsednika, pozlilo je, pa su ga izneli iz mase.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je strašno i opasno to što se dešava u Hrvatskoj, jer su oni očigledno još u ratnim devedesetim godinama.- EU treba da se stidi potrebe Hrvatske da slavi zločin, i to na ovakav način. Kome od Srba posle ovakvih poruka uopšte može da padne na pamet da se vrati u Hrvatsku. Ovakva politika hrvatskog rukovodstva je opasna i ne može ni na koji način da doprinese regionalnoj stabilnosti i poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske - naglasio je Anđelković.Inače, hrvatskoj proslavi „Oluje“ prisustvovale su i Majke Srebrenice.

SEVALE VARNICE Prepucavanje na predsedničkom nivou NIKOLIĆ: ZVERSKA GENOCIDNA AKCIJA KITAROVIĆEVA: SRBI, OKANITE SE LAŽIPredsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da se Srbija moli da se zlo poput proterivanja Srba u akciji „Oluja“ nikad i nikome ne ponovi.- Za samo 48 sati, u zverskoj akciji sa elementima genocida, koju je jedan deo svetske zajednice inicirao, a drugi ostao tragično nem i nezainteresovan jer su ubijani i proterivani bili Srbi, rešen je hrvatski problem koji se zvao Republika Srpska Krajina, teritorija pod zaštitom UN - rekao je Nikolić.Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je delu srpskih političara da se okanu mitova, laži i obmana:- Kad danas srpski političari izjavljuju da je „Olujom“ sproveden genocid nad Srbima i upoređuju ga s genocidom u Srebrenici, poručujem im: „Gospodo, okanite se mitova, laži i obmana“.

SVETSKI MEDIJI O „OLUJI“Dojče veleIzgleda da danas više nije važno što je „Oluja“ naterala 200.000 Srba da pobegnu od hrvatske vojske i da se većinom nikad ne vrate. U Hrvatskoj danas jedva da neko i pominje napade u strahu od odmazde na one koji nisu pobegli.Nemačka agencija DPA„Oluja“ i 20 godina posle, teret je za odnose Zagreba i Beograda. Dok Zagreb oko nje gradi nacionalni ponos, Srbija žali, optužujući Zagreb da slavi genocid.TV SlovenijaZagreb je paradom nastojao da pokaže vojne mišiće i obeleži Dan pobede, ali su učešće otkazale brojne države, pa i Slovenija.Telekom (Slovenija)Na paradi u Zagrebu nije bilo glavnih saveznica NATO, poput Nemačke i Britanije, a ni slovenačkog vojnog atašea u Zagrebu. To se dogodilo zbog njihove ocene da je mimohod demonstracija sile, koja ne doprinosi stabilnosti regije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track