OLIVER IVANOVIĆ: Štrajk glađu, jer nema drugog načina!
Foto: Fonet Dragan Antonic

Lider Građanske inicijative SDPu otvorenom pismu

OLIVER IVANOVIĆ: Štrajk glađu, jer nema drugog načina!

Politika -
"Nisma samoubica, ali očigledno moram uvek najtežim putem", istakao je Ivanović koji podseća da je već 557 dana u pritvoru, a da je nastavak suđenja zakazan za 10. septembar

BEOGRAD - Odlučio sam se na štrajk glađu, jer očigledno nema drugog načina da skrenem pažnju na nepravdu i ugrožavanje mojih ljudskih prava, poručio je iz zatvora lider Građanskih inicijativa SDP Oliver Ivanović.

"Nisma samoubica, ali očigledno moram uvek najtežim putem", istakao je Ivanović koji podseća da je već 557 dana u pritvoru, a da je nastavak suđenja zakazan za 10. septembar.

U pismu javnosti, Ivanović kaže da je duboko razočaran odlukom sudije o produženju pritvora, a još više obrazloženjem koje samo potvrđuje da u njegovom slučaju postoji snažan politički uticaj na sudiju i sudsko veće.

U rukom pisanoj poruci javnosti Ivanović navodi da suđenje i saslušanje svedoka iz publike prate mnogi advokati, pravnici i sudije iz srpskog sud, pravni tim SDP i da imaju jasnu sliku, pa bi to trebalo biti jasno i Euleksu.

"Od do sada saslušanih svedoka nijedan me ne povezuje sa krivičnim delima koja mi se stavljaju na teret. Apsolutno sam ispoštovao svaku odluku sudije. Učestvujem aktivno u postupku, korigujem zvanične prevodioce, jer dobro govorim engleski i albanski i pomislim na one nesrećnike koji nisu imali tu mogućnost. Ogrmna je šansa, mogućnost da prevod bude pogrešan, a to može uticati na konacnu odluku", rekao je Ivanović.

Ivanović je juče počeo štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode, a na to se odlučio pošto je u četvrtak Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj MItrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak.

Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja