VUČIĆ: Treba da žalimo sve žrtve! MILANOVIĆ: Nećete vi to da nam odredite!

Predlog premijera Srbije o pomirenju nije se dopao susedima

VUČIĆ: Treba da žalimo sve žrtve! MILANOVIĆ: Nećete vi to da nam odredite!

Politika -
Sujeta: Predsednik vlade Hrvatske bez razmišljanja odbio ideju kolege iz Beograda da se ustanovi zajednički dan sećanja na stradale u sukobima u SFRJ

BEOGRAD - Premijer Hrvatske Zoran Milanović odbacio je, bez razmišljanja, pomirljiv predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića da se ustanovi zajednički dan sećanja na sve žrtve stradale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.- Uz dužno poštovanje i saučešće, niti mi nekome propisujemo praznike i dane žalosti niti će to neko nama - rekao je Milanović kratko, ne sačekavši ni da ova inicijativa dobije zvaničnu formu.Pomirljiv tonNaime, Vučić je, uprkos uvredljivoj proslavi „Oluje“ u Kninu, gde su tokom koncerta Marka Perkovića Tompsona isticani ustaški i fašistički simboli, pomirljivim tonom istakao da će 27. avgusta na Bečkom forumu predložiti da se ustanovi zajednički dan sećanja na sve žrtve ratova u SFRJ.- Zajedničkim danom sećanja svako bi mogao da pokaže jednako poštovanje prema žrtvama i svi bismo znali da su žrtve postojale na svakoj strani. Moj predlog će možda biti odbijen, ali u budućnosti će se razmišljati da se ustanovi, pored svih postojećih naših dana, naših Jasenovaca, Prebilovaca, Bratunaca, bošnjačke Srebrenice, hrvatskih Ovčara, jedan zajednički dan, kada ćemo svi govoriti o svim žrtvama - poručio je Vučić.Ovo je podržao i predsednik RS Milorad Dodik, istakavši da ova inicijativa dolazi u pravom trenutku i da je deo kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i saradnje u regionu.- Ovu inicijativu treba podržati pošto 20, odnosno 25 godina nije bilo dovoljno da se uspostavi stalan proces pomirenja koji bi sve ujednačio i imao isti standard prema stradanju - poručio je Dodik.Komentar Bakira Izetbegovića i ostalih članova Predsedništva BiH nismo dobili do zaključenja broja.Očekivano od HrvataŠef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je očekivao ovakvu reakciju Zagreba.- Milanovićeva reakcija je dokaz da ne žele svi u regionu pomirenje. Premijerova ideja se ne uklapa u koncept nekih da su Srbi zločinci, a drugi žrtve. I ja sam predlagao Tačiju da podignemo zajednički spomenik za sve žrtve, ali reakcije nije bilo - kaže Dačić.Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je zanimljivo to što se Milanović u svemu prvi prepoznao i što je našao za shodno da predlog premijera odbije momentalno.- Vučićeva inicijativa je dobra i predstavlja izlazak iz krize u kojoj se nalaze narodi sa prostora bivše SFRJ. Međutim, ona će svakako izazvati mnogo burnih reakcija. Posebno je zanimljivo što se Milanović prvi prepoznao i oglasio - kaže Janjić, dok istoričar Momo Pavlović smatra da bi zajednički dan sećanja na žrtve vodio pomirenju i poboljšanju odnosa.- Treba uzeti neki datum koji kroz istoriju povezuje sve narode. Sasvim je u redu da svi narodi koji su nešto manje od jednog veka živeli zajedno mogu da imaju zajedničko sećanje. Međutim, treba tražiti neki datum iz dublje istorije, datum koji će biti prihvatljiv za sve - zaključuje Pavlović.

Patrijarh IrinejHRAM DA PODSETI NA SRPSKE ŽRTVEPatrijarh srpski Irinej osveštao je juče Hram vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, sagrađen u sećanje na 4.000 Srba, mahom žena, dece i staraca, koje su u Drugom svetskom ratu ubile ustaše na području Donje Hercegovine. Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da prebilovačke žrtve u pamćenju srpskog naroda moraju zauzeti mesto koje i zaslužuju.

Ne prestaju da provocirajuHRVATI TRAŽE MEŠTROVIĆEVU SKULPTURUNakon skandaloznog obeležavanja „Oluje“, Hrvati su najavili da će od Srbije tražiti vraćanje skulpture „Povijest Hrvata“ Ivana Meštrovića, koja se nalazi u kompleksu Kraljevskog dvora na Dedinju. Nakon ove najave, u hrvatskim medijima otvorilo se pitanje da li je to umetničko delo plaćeno autoru. Dok jedni tvrde da je skulptura plaćena velikom svotom novca, Andro Krstulović Opara, višegodišnjii direktor Muzeja Ivana Meštrovića, uveren je da kralj Aleksandar skulpturu nije platio.

Hašim TačiION BI DA SE SVAĐAI Hašim Tači, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, našao je za shodno da reaguje na premijerov predlog. On je na Tviteru napisao:- Ideje za relativizaciju i prekrajanje istorije u bivšoj Jugoslaviji nisu prihvatljive. Ne možemo izjednačavati počinioce genocida sa onima koji su branili domove.

REAGOVANJAVelimir Ilić, NSSvako normalan bi to prihvatioIzjava premijera Hrvatske Zorana Milanovića dokaz je da na ovim prostorima ne žele svi pomirenje, već da sve što rade, rade zbog birača. Ovu inicijativu premijera Aleksandra Vučića bi svako normalan prihvatio.Rasim Ljajić, SDPSTeško do pomirenjaIdeja je dobra i u skladu je s politikom pomirenja vlade Republike Srbije. Međutim, do pomirenja će teško doći jer svi narodi bivše Jugoslavije smatraju da su upravo oni podneli najveće žrtve.Dragan Šutanovac, DS Stvar marketingaSvaka inicijativa koja za cilj ima pomirenje u regionu je dobrodošla, ali više je nego očigledno da Vučića u regionu ne doživljavaju kao mirotvorca i da je ova inicijativa više stvar njegovog marketinga.Dragan Marković, JSDobar predlogOvo je veoma dobar predlog, a međunarodna zajednica bi Vučića trebalo da proglasi za mirotvorca na Balkanu, jer sve radi kako bi došlo do pomirenja naroda bivše SFRJ.Aleksandar Popović, DSSNeiskreni odnosiSrpsko-hrvatski odnosi obiluju neiskrenošću i večita su tema za sticanje spoljnopolitičkih poena na obe strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track