IVICA DAČIĆ: Hrvati su sramota za Evropu
Foto: Zorana Jevtic

Neviđena bruka hrvatskog javnog servisa

IVICA DAČIĆ: Hrvati su sramota za Evropu

Politika -
Prekid TV prenosa na HRT tokom dodele medalja kako se ne bi čula srpska himna „Bože pravde“ ponovo je poljuljao odnose Beograda i Zagreba. Goran Radman, prvi čovek Hrvatske radio-televizije, pravda se da za taj gaf prvi put čuje od Kurira, ali da će tražiti izveštaj o propustu od svojih zaposlenih (?!)

BEOGRAD - Hrvatski javni servis prekinuo je direktan prenos posle finalne utakmice Srbije i Hrvatske u vaterpolu, u delu kad je dve reprezentacije trebalo da prime medalje, ali i da se intonira srpska himna „Bože pravde“! Posle pisanja Kurira o tom skandalu, ceo region je ustao na noge, te je ovo postala jedna od centralnih vesti i tamošnjih medija.Da skandal bude veći, direktor HRT Goran Radman za Kurir kaže da nema pojma da je prenos uopšte prekinut i da je prvi put od našeg novinara čuo za to.Ne podnose poraz- Ne mogu da dam izjavu jer ja to nisam video, niti učestvovao u tome na bilo koji način. Pošto mi vi sad dajete informaciju, ja ću sad zatražiti da mi neko podnese nekakav izveštaj - pravdao se Radman.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za Kurir da ga je situacija s prekidanjem televizijskog prenosa podsetila na onu tokom dodele medalja u košarci iz 1995. godine, kad su Hrvati sišli s postolja.- Sramota! Tako se ne ponaša zemlja koja je članica Evropske unije, a Hrvatska to jeste - naglasio je Dačić.Dejan Jović, bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića, ovaj potez HRT takođe je okarakterisao kao još jednu veliku sramotu.

Nacionalistički stav- Spremni su da ponize hrvatsku reprezentaciju, koja je osvojila srebro, samo da ne bismo gledali Srbe pobednike. HRT, naravno, pretpostavlja da niko od njihovih pretplatnika ne navija za Srbiju, a još manje da ima onih kojima su draga oba tima - napisao je Jović na Tviteru.I šef srpske države Tomislav Nikolić osvrnuo se na prekid prenosa HRT, ističući da svi moraju da razumeju da se u sportu gubi i pobeđuje.

- Onaj ko ne razume da njegovi sportisti mogu i da pobede i da izgube, da je srebrna medalja ogroman uspeh, taj ne razume šta je suština postojanja jedne nacije - poručio je Nikolić.Potpredsednik UNS Nino Brajović istakao je da je odluka hrvatske televizije neprofesionalna, te da je to bruka njihovog javnog servisa.- Hrvatska je članica EU, ali je očigledno da na njihovom javnom servisu nacionalistički standardi nisu ustupili mesto profesionalnim - uverava Brajović.

OTVORENO Ministar policije o odbijanju Vučićevog predloga za dan sećanja STEFANOVIĆ: MILANOVIĆ I TAČI NE ŽELE POMIRENJEMinistar policije Nebojša Stefanović rekao je da svi oni koji ne prihvataju inicijativu premijera Vučića o zajedničkom danu sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije pokazuju da ne prepoznaju veliku priliku za pomirenjem.- Inicijativa premijera pokazala je iskrenu pruženu ruku, koja želi da se uspostavi trajni mir, poštovanje i stabilnost u regionu, i samo oni koji tako nešto ne prepoznaju i gledaju svoje sitne interese mogu da je ne prihvate. Ako ćemo stalno da iskopavamo ratne sekire, onda nikada ne možemo govoriti ni o miru, ni o napretku u regionu - rekao je Stefanović.Podsetimo, samo dan posle Vučićevog predloga, hrvatski premijer Zoran Milanović i albanski šef diplomatije Hašim Tači odbili su razgovore na tu temu.

REAGOVANJA Borislav Stefanović, DSBLAMAŽADodatno su se smanjili u porazu. Nepotrebna blamaža. Mislim da bi FINA to morala sankcionisati zbog nepoštovanja protokola koji podrazumeva i televizijski prenos.Dejan Radenković, SPSNECIVILIZOVANIVeliki propust. U sportu ne bi trebalo da bude politike. U sportu postoji pobeda ili poraz. Ako je prekid politički motivisan, to je necivilizacijski odnos pre svega prema hrvatskim vaterpolistima.Nemanja Šarović, SRSMOGU SAMO DA KUKAJUOd Hrvata se ništa drugo nije moglo ni očekivati. Upravo su pokazali koliko ne mogu da podnesu ništa što je srpsko. Ali mogu samo da kukaju jer ih je Srbija razbila.Aleksandar Šapić, GG Za naš gradNERVOZNI ŠTO SMO IH RAZBILISramota, i to velika! Time samo pokazuju da ne mogu da podnesu poraz, a naročito ne od Srbije. Ali najvažnije je da smo njihove igrače razbili u bazenu.

HRVATSKI MEDIJI O PREKIDU PRENOSA CITIRALI KURIRVečernji listSRAMOTA, PONIZILI SU HRVATSKUNekad su se mogle videti proslave i čuti izjave, ali danas je sve skupa poprilično neprofesionalno i ispod nivoa državne televizije, koje ni toliko spominjana štednja ne može opravdati jer ipak moraju imati odgovornosti prema pretplatnicima.Indeks HRGLEDAOCI U HRVATSKOJ NISU VIDELI DODELU MEDALJAZašto je HRT prekinuo prenos na kraju finala? HRT je odmah po završetku utakmice prekinuo prenos, pa gledaoci nisu mogli videti svečanu ceremoniju dodela medalja ni intoniranje srpske himne. Srpski mediji odmah su reagovali na, kako su nazvali, neprofesionalnost hrvatske državne televizije.24 sataSRBI LJUTI NA HRTSrpski mediji likuju posle uverljive pobede protiv Hrvatske, a neki pišu o prekidu HRT-ovog prenosa, koji nije uključivao ceremoniju dodele medalja iz Kazanja... Tako Kurir na strani hrvatskog izdanja ima fotografiju slavlja srpske reprezentacije uz naslov „Bruka Hrvata! Prekinuli prenos na Bože pravde“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track