Najnovije vesti

VUČIĆ: Pomirićemo se s Hrvatima kad-tad!

Ekskluzivno: Aleksandar Vučić za Kurir posle Milanovićevog odbijanja

VUČIĆ: Pomirićemo se s Hrvatima kad-tad!

Politika
U regionu svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju jedino sopstveno stradanje. Želeo sam da otvorimo oba, da priznamo da su se zločini dešavali na svim stranama, da poštujemo tuđe žrtve

BEOGRAD - Nikad neću odustati od ideje o zajedničkom danu sećanja na sve žrtve ratova s prostora bivše Jugoslavije. Ponosan sam na tu inicijativu i verujem da će se kad-tad, makar i za dve do tri godine, region pomiriti - odgovara za Kurir premijer Aleksandar Vučić svom hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću i kosovskom vicepremijeru Hašimu Tačiju, koji su bez razmišljanja odbili njegov predlog o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na sve žrtve ratova.- Moja ideja o zajedničkom danu sećanja je proizvod razumevanja da u našem regionu svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na sopstveno stradanje. Drugo oko, kojim bi videli nešto drugo, uopšte ne postoji. Ni kod koga od nas. S druge strane, to jedno oko postoji i za plakanje. Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas - i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale. I upravo zato sam želeo da više ne stavljamo crni povez oko jednog oka, već da otvorimo oba, da priznamo da su se zločini dešavali na svim stranama, da poštujemo tuđe žrtve jednako koliko i svoje i da pokušamo da gledamo u budućnost. Da svoju politiku ne zasnivamo na mržnji i zatvaranju u nacionalne i šovinističke okvire, već da po svaku cenu obezbedimo zajednički život za sve nas. Da sprečimo u budućnosti bujanje takvih negativnih pojava koje smo imali prilike da vidimo prethodnih dana i nedelja - slikovito objašnjava premijer.Da gledamo napredNa pitanje ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Milanović sve odmah odbacio, kaže:- Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što biste izabrali loše i za te zemlje i za ceo region.Na pitanje zašto onda to Hrvati rade, Vučić kaže:- Ja, vidite, ne želim da odgovaram ni Milanoviću ni Tačiju. Nijednu lošu reč neću reći. Čini mi se samo da nekad pojedini političari u regionu, baš kao i u našoj zemlji, od drveta ne vide šumu. Moja namera nije bila da kažem bilo kome koje će praznike slaviti, svako ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo mešali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan. Da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan. Nije manje vredna bilo koja srpska žrtva od bošnjačke ili hrvatske. Niti su njihove manje vredne od naših. Da samo u tom danu, ako ne možemo u 365, pokušamo da otvorimo oba oka. I ako ne možemo sasvim realno, da pokušamo makar realnije i racionalnije to da sagledamo. Jer to će onda stvoriti novo poverenje među ljudima. I što je još važnije od toga, to će posle da spaja naše ljude i pravi našu ekonomije otvorenijom. To neće biti moguće bez toga. Bez tog mirovnog pristupa, mirovnih inicijativa o pomirenju. Naš je cilj da ekonomije sve više integrišemo.

Važna stabilnostNa pitanje da li su i Hrvati toga svesni i zašto onda odbijaju inicijativu, te da li je razlog ljutnja zbog toga što mnogi Srbiju vide kao lidera u regionu, Vučić će:- Ne verujem u to i ne mislim da je Srbija u ovom trenutku lider u regionu, ali i ne patim od toga, kao što su neki koji su bili ranije na vlasti u Srbiji, želeli sebe da predstave kao glavnog. Nemam takve želje, to me ne zanima. Zanima me da mi sačuvamo stabilnost, to nam je jedan od najvećih interesa. Ja se ne plašim naših teških mera jer znam da ćemo napraviti bolju ekonomiju. Plaši me upravo ta nestabilnost. Ali time moraju i Hrvati da se rukovode, jer isti problem mogu da imaju. Zato samo uveren da bi trebalo da još razmisle o ovoj inicijativi. Nije kasno ni za dve-tri godine da se o tome razmišlja na drugačiji način. I siguran sam da će se razmišljati na drugačiji način. Verujem u inicijativuPotpuno sam uveren da će ova inicijativa ugledati svetlost dana i dobiti zeleno svetlo u regionu. Potrebno je da se strasti stišaju. Neću da odustanem. O tome ću javno da govorim. Ponosan sam na tu inicijativu i mislim da je to ozbiljna i odgovorna ideja, koja ne želi ničiji politički poraz, politički kraj i krah jedne zemlje i naroda, koja ne želi ni da širi optužbe. Samo želi da svi progledamo i da nam se svima stvori suza u oba oka, a ne samo u jednom.

Vučić iskrenoHRVATI NISU ISPOŠTOVALI SVOJE VATERPOLISTEVučić kaže i da ne zna da li se ikad igde dogodila slična situacija poput prekida prenosa HRT tokom dodele medalje na Svetskom prvenstvu u vaterpolu.- Ne znam da li je to što se desilo igde moguće. Ali kada bih to izgovorio, opet bih uradio nešto što ne želim. Pre svega hrvatski vaterpolisti, ali i oni ljudi u Hrvatskoj koji poštuju sport znaju da je to bila veoma loša odluka. To nije bilo pitanje programa i uređivanja, već politička odluka. Ta odluka je pokazala nepoštovanje prema svojim sportistima, pre svega. Ti izvanredni momci u Hrvatskoj osvojili su srebrnu medalju i veoma fer su se borili. Oni nisu hteli njih da poštuju samo zato što je Srbija osvojila zlato, zato što je trebalo da se čuje „Bože pravde“ - rekao je Vučić.

ReagovanjaZoran Babić (SNS) DRŽAVNIČKITo je inicijativa koja je državnička i koja ide u pravcu pomirenja u regionu i stvaranja mnogo bolje budućnosti. Drago mi je što je tu inicijativu pokrenuo baš Vučić jer je Srbija lider u ovom delu Evrope.Zvonimir Stević (SPS) MUDRA IZJAVATo je veoma pozitivno sa njegove strane, mudro, trezveno, pronicljivo. Vreme je da dođe do pomirenja, da sami sebi uređujemo život, jer imamo kapacitete, znanje i mudrost i iz tih razloga to je izjava za budućnost.Vjerica Radeta (SRS) PONIŽAVA NASOn ne prestaje da ponižava Srbiju i srpski narod, a to su mu pokazali i Milanović i Hašim Tači. Prvo nije smeo da ode u Potočare jer je time ponizio srpski narod, a sada dalje srlja istim putem.

Aleksandra Jerkov (DS)NE MOŽE ON TO DA GOVORIBesmisleno je da pomirenje vode oni koji su godinama vodili ratnohuškačku politiku. Ako je takav dan i moguće uspostaviti, to sasvim sigurno nije moguće raditi na Vučićev predlog.Aleksandar Ðurđev (SL) MORAMO DA SE SEĆAMOSrbi su u poslednjih sto godina predviđeni za istrebljenje. Mi koji smo preživeli moramo da se sećamo svih naših sunarodnika koji nisu mogli da izbegnu stradanje samo zato što su Srbi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...