Najnovije vesti

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: 12 godina od pucnja u srpsku decu koja su se kupala na Bistrici
Foto: Kurir

Nezapamćen zločin u Goraždevcu

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: 12 godina od pucnja u srpsku decu koja su se kupala na Bistrici

Politika
02:06h
Za taj zločin u kome su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško ranjeni i Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu

BEOGRAD - U crkvi Presvete Bogorodice i na groblju u Goraždevcu sutra će biti služen pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), ubijenim 13. avgusta 2003. godine, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na decu koja su se kupala na Bistrici.

Za taj zločin u kome su teško ranjeni i Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK.

Početkom jula, u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu, nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na spomen obležje srpskih žrtava rata i dece stradale na Bistrici, čime je, po oceni Eparhije raško-prizrenske, porodicama koje su izgubile bližnje u vreme rata i u masakru na Bistrici 2003. godine, nanet dodatni bol.

Kao i svake godine na taj dan, sutra će u crkvi Presvete Bogorodice u 10 lokalni paroh služiti parastos kome će prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kao i predstavnici Srpske liste u pokrajinskim institucijama.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

... i Ivan (Foto: Fonet)
... i Ivan (Foto: Fonet)

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave". Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca. Pretresla je 100 kuća.

Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i to su rekli i Kforu. Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN. U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, što je trećina od broja srpskih građana od pre 1999. godine.

Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić a kod Podujeva 12 putnika autobusa "Niš ekspresa" koji je dignut u vazduh.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...