EKSKLUZIVNO CIPRAS: Nikada neću priznati Kosovo!
Foto: Reuters

Šef Sirize preko svog prijatelja poručio

EKSKLUZIVNO CIPRAS: Nikada neću priznati Kosovo!

Politika -
Miloš Stojković, saradnik na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, tvrdi da mu je grčki premijer rekao da neće reći „da“ nezavisnosti

BEOGRAD - I dok srpska i grčka štampa spekulišu da bi Grčka, pod pritiskom Zapada i u zamenu za finansijsku pomoć mogla da prizna Kosovo, Miloš Stojković, prijatelj Aleksisa Ciprasa i Sirize, saradnik na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, u razgovoru za Kurir kaže da mu je Cipras lično rekao da se to neće dogoditi!Stojković je grčkog premijera, ali i ljude iz njegovog kabineta, više puta pitao da li će Grčka priznati Kosovo i poslednji put kada su se čuli, pre tri dana, rekao mu je da se to sigurno neće dogoditi.Čovek od reči- Odgovor je uvek bio ne. I sada kada je počelo da se nagađa, posle brojnih napisa u novinama da će pokleknuti, čuli smo se i doslovce sam ga pitao: „Aleksise, brate i prijatelju, znaš da sam sa Kosova, da li ćete priznati Kosovo?“, a on mi je odgovorio da se to neće dogoditi - rekao je Stojković.I Ivica Dačić, šef diplomatije, veruje da Cipras neće priznati Kosovo.- Grčka i Srbija su prijateljske zemlje. Sreo sam se sa Ciprasom u Egiptu, razgovor je bio srdačan. Rekao je da će doći na jesen, a ja idem tamo u oktobru - poručio je Dačić. Đorđe Vukadinović, politički analitičar, misli da Grčka neće priznati Kosovo i da prijateljstvo između dva naroda neće biti dovedeno u pitanje.- Međutim, ima dosta faktora kojima je to prijateljstvo trn u oku i na svaki način žele da ga dovedu u pitanje. I po Grčkoj se širi priča da će Srbija da prizna Makedoniju pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, što takođe ima za cilj da podstakne antisrpsko raspoloženje u Grčkoj - kaže Vukadinović, a analitičar Milan Nikolić ne misli da je od velikog značaja da li će Grčka da prizna Kosovo ili ne:- Ako ih neko jače pritisne u vezi sa Kosovom, a nešto im pomogne ekonomski, možda priznaju, ali ne verujem.Nema menjanja stavaPoslali smo mejl Ambasadi Grčke u Beogradu, ali odgovor do zaključenja broja nismo dobili. A dok zvanična Atina tvrdi da ne menja stav prema Kosovu, direktor programa za jugoistočnu Evropu Helenskog instituta za evropsku i spoljnu politiku Janis Armakolas smatra da između redova ipak može da se nasluti promena te politike.

REAGOVANJA NA SPEKULACIJE O PROMENI STAVA ATINEŽivadin Jovanović, bivši šef diplomatije: Od životnog značaja da ne priznajuMi smo duboko uvereni da njihova vlada, kao vlada prijateljske i bratske zemlje, razume da je od životnog značaja za Srbiju da Grčka ne prizna nezavisnost KiM.Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije: Neće priznatiNajjači argument da Grčka neće priznati Kosovo jeste taj što bi time automatski priznala i severni Kipar. S druge strane, razlog za sumnju mogao bi biti to što Grčku ucenjuju zapadni finansijeri.Aleksandra Đurović, Odbor za spoljne poslove: Očekujem doslednostIskreno se nadam da Grčka neće podleći mnogobrojnim pritiscima, kojima je sigurno izložena, i da će ostati dosledna svom dosadašnjem prijateljskom odnosu prema našoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track