Joksimovićeva: Preporuku za otvaranje prvih poglavlja očekujemo u septembru
Foto: Dado Djilas

Očekivanja Vlade Srbije

Joksimovićeva: Preporuku za otvaranje prvih poglavlja očekujemo u septembru

Politika -
Preostalo je da nadležna ministarstva urade posao u vezi sa planom za migrante, što je EU naknadno tražila od Srbije kao obavezu u sklopu operativnog plana za poglavlje 24 (pitanja slobode i ljudskih prava)

BEOGRAD - Vlada Srbije očekuje od Saveta ministara Evropske unije da u septembru da preporuku za otvaranje prvih poglavlja u procesu integracija, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

"Nadamo se da će Savet ministara EU na septembarskom zasedanju doneti preporuku o otvaranju prvih poglavlja u procesu evropskih integracija, da bi mogla do kraja godine i da se održi Međuvladina konferencija na kojoj bi mogla da budu otvorena prva poglavlja", ističe za Joksimovićeva.

Preostalo je da nadležna ministarstva urade posao u vezi sa planom za migrante, što je EU naknadno tražila od Srbije kao obavezu u sklopu operativnog plana za poglavlje 24 (pitanja slobode i ljudskih prava).

Prema rečima Jadranke Joksimović, za sada je neizvesno koja bi poglavlja mogla da budu otvorena. "Da li će to biti poglavlja 35 i 32 ili 23 i 24, dosta zavisi od nastavka političkog dijaloga Beograda i Prištine. Za mene je najvažnije da smo sve što je do nas uradili. Radimo i oko dijaloga i oko akcionih planova za poglavlja 23 i 24", napominje sagovornica lista.

Na pitanje da li to znači da je ceo posao u vezi sa akcionim planovima za poglavlja okončan, s obzirom na to da je u nekoliko navrata EU vraćala taj dokument na doradu, Jadranka Joksimović napominje da je preostalo da se do kraja avgusta uradi i plan za migrante.

"Trebalo bi do kraja avgusta da se uradi i ono što je dodatno, naknadno traženo oko plana za migrante, i na tome nadležna ministarstva rade. To nije akcioni plan za migrante, samo da razjasnim, već operativni plan u okviru poglavlja 24", zaključuje ministarka za evropske integracije.

Evropski savet sastaje se na svaka tri meseca. Naredni sastanak je u septembru, pa u decembru, martu i junu. To su prilike da se donese odluka o sazivanju Međuvladine konferencije i otvaranju poglavlja, podseća "Danas". Tim jača kapacitete Srbije u pregovorima sa EUJoksimović je rekla da je posle formiranja užeg tima Vlade Srbije za pregovore sa EU kompletirana struktura za vođenje pregovora.

Joksimović je naglasila da su kompletirane sve strukture koje su potrebne za uspešno vođenje pregovora sa Evropskom unijom i da će Srbija spremno dočekati otvaranje prvih poglavlja. Ministarka je potvrdila da u timu ima ljudi iz državne administracije, ali i nevladinog sektora i kao što su Zoran Stojiljković, Nebojša Lazarević, Anđelka Mihajlov, Slobodan Arežina...

Ona je precizirala da je profesor Stojiljković zadužen za slobodu kretanja radnika, socijalnu politiku i zapošljavanje, a Lazarević, iz Centra za evropske politike, za slobodu kretanja robe i zaštitu potrošača. Profesorke sa različitih univerziteta - Anđelka Mihajlov i Mirjana Drenovac Ivanović zadužene su za oblast životne sredine, a direktor programa RTV Vojvodina Slobodan Arežina za informaciono društvo i medije, dodala je Joksimović.

Joksimovićeva je rekla da je šef pregovaračkog tima imenovan pre dve godine i da je trebalo formirati uži tim za pregovore sa EU i ranije. Međutim, kako je dodala, ipak je dosta stvari urađeno i nije puno izgubljeno, iako bi bilo bolje da ga je Srbija imala i ranije.

Govoreeći o problemu migranata, ministarka je rekla da je operativni plan za migrante deo akcionog plana za poglavlje 24. "Treba da definišemo koliko mi možemo da rešavamo problem migranata. Srbija će da kaže šta može da uradi, uz pomoć EU", navela je ministarka.

Joksimović je demantovala da je stigao zahtev da se u Srbiji formira centar za migrante koji bi, kako se spekulisalo, prihvatio 400.000 migranata. Dodala je da problem sa migrantima treba rešavati na drugačiji način i da će se ulagati na pojačanju nadzora granica.

Kada je reč o zahtevima za politički azil, Joksimović je istakla da je Srbija stabilna zemlja i da je ekonomska kriza svuda, kao i da je neophodno objasniti građanima Srbije da traženjem azila neće dobro uraditi za sebe i da prave problem svim građanima.

Ministarka je uprkos problemima koji postoje odbacila mogućnost uvođenja viza Srbiji. Kada je reč o "zelenom svetlu EU za pregovore sa Srbijom", Joksimović je rekla da dosta zavisi od pregovora Beograda i Prištine.

"Čekamo da se otkoča taj proces. Očekujem da će Evropski savet pozvati na međuvladinu konferenciju do kraja godine", istakla je ministarka.

(Tanjug/Danas/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track