ODALOVIĆ: Do oktobra ćemo znati ishod borbe Kosova za prijem u Unesko
Foto: Fonet

Neizvesno

ODALOVIĆ: Do oktobra ćemo znati ishod borbe Kosova za prijem u Unesko

Politika -
Ukoliko bi eventualno Kosovo bilo primljeno u tu organizaciju, ne bi se izmestile ni crkve ni manastiri, ne bi bili ni devastirani ili na bilo koji drugi način dalje urušavani, ali bi to baštinila takozvana država Kosovo

BEOGRAD - Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Veljko Odalović izjavio je danas da je najvažnije da je prepoznata opasnost koju sa sobom nosi pokušaj prijema Kosova u Unesko i da očekuje da kraj borbe za prijem Kosova u tu organizaciju bude poznat u septembru, odnosno oktobru.

UN, koje i dalje imaju po Rezoluciji 1244 upravu nad teritorijom Kosova i Metohije, bez obzira što su neselektivno dozvolile da se neke funkcije i nadležnosti prenesu na kosovske institucije, reagovale su na pravi i odgovoran način, rekao je Odalović.

Odalović je, gostujući na RTS-u, ukazao da je reč o objektima na Kosovu i Metohiji koji imaju istorijski, duhovni i svetovni koren postojanja srpstva na tom prostoru i da su bili meta napada pre 11 godina.

"Juče, kada smo razgovarali sa našim patrijarhom i njegovim najbližim saradnicima, vladikama, ministar je upravo na tu temu govorio, da još jednom podsetimo i one koji su imali kontigent i zone odgovornosti", istakao je Odalović.

Na pitanje kada će biti poznat kraj borbe za prijem Kosova u Unesko, Odalović je odgovorio da zbog procedure očekuje da to bude u septembru, odnosno oktobru.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi eventualno Kosovo bilo primljeno u tu organizaciju, ne bi se izmestile ni crkve ni manastiri, ne bi bili ni devastirani ili na bilo koji drugi način dalje urušavani, ali bi to baštinila takozvana država Kosovo.

Tanjug / Sava Radovanović
Tanjug / Sava Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja