VOTKINS ODGOVORIO JANKOVIĆU: Ministar nema veća ovlašćenja
Foto: Nebojša Mandić

Polemika

VOTKINS ODGOVORIO JANKOVIĆU: Ministar nema veća ovlašćenja

Politika -
Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da Nacrt zakona o policiji daje neprimerena ovlašćenja ministru i vodi politizaciji policijskih poslova, dok je specijalni savetnik ministra unutrašnjih poslova Amadeo Votkins demantovao njegove tvrdnje

Specijalni savetnika ministra unutrašnjih poslova Amadeo Votkins je reagovao na danas izneto mišljenje Zaštitnika građana, Saše Jankovića o Nacrtu zakona o policiji, i u svom saopštenju naveo sledeće:

"U želji da poštujemo proceduru, Ministartvo unutrašnjih poslova neće komentarisati mišljenja i stavove koje je izneo Zaštitnik građana, Saša Janaković, ali sledeće stvari su nepobitne: Komentari većim delom nisu rezultat prepoznavanja okolnosti trenutka u kojem se dešava složena reforma policijskog sistema, koji uključuju i rešenja i mišljenja drugih državnih organa, kao npr. ministarstva rada ili ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Važno je istaći da je u procesu pisanja Nacrta zakona proaktivno konsultovan velik broj aktera, pre svega stručnjaka, i da su gotovo sve primede insitucija kao što je OEBS, uzete u obzir, naročito kada je reč o osetljivim pitanjima poput unutrašnje kontrole. Nije moguće sve regulisati jednim zakonom, jer bi on u suprotnom imao 2000 članova, i postigao bi se potpuno suprotan efekat.

Deo primedbi koji se odnosi na neka sistemska rešenja zahtevaju razradu upravo kroz pravne akte niže pravne snage. To što se nešto uređuje pravilnikom nikako ne znači da nema kontrole, jer svaki takav pravilnik prolazi kontrolu i saglasnost VladeSrbije.Istovremeno Nacrt akona ni na koji način ne daje šira ovlašćenja policiji i ministru unutrašnjih poslova u odnosu na aktuelni zakon, već ih naprotiv smanjuje.

Činjenica da su ovim Nacrtom propisana bolja zakonska rešenja od onih koja sada postoje, primećeno je od strane stručnih i profesionalnih krugova. Ministarstvo unutrašnjih poslova će pre upućivanja finalne verzije Nacrta na sednicu Vlade Srbije razmotriti sve primedbe koje do tada stignu u MUP", kaže se u saopštenju.

Saša Janković: Nacrt daje neprimerena ovlašćenja ministru i vodi politizaciji policijskih poslova

Zaštitinik građana Saša Janković je u mišljenju dostavljenom MUP-u danas naveo da je nužno unaprediti Nacrt zakona o policiji, jer su pojedina bitna pitanja uređena na štetan način za ostvarivanje prava gradana (i pripadnika policije), za pravnu sigurnost i primenu zakona.

"Nacrt daje neprimerena ovlašćenja ministru i vodi politizaciji policijskih poslova. Građani imaju pravo i interes da policijski poslovi budu obavljani bez političkog uticaja, te je u tom smislu u interesu građana da se garantuje, zaštiti i ostvari operativna nezavisnost policije", naveo je Janković u mišljenju, koje je objavljeno na sajtu zaštitnika građana.

foto: FoNet
foto: FoNet

Nacrt, prema njegovom mišljenju, na više mesta ministra ovlašćuje da upravlja i neposredno utiče na konkretne policijske zadatke i poslove, a takođe ima neprimereno veliki uticaj na kadrovsku strukturu policije. Uloga ministra, kako je propisana Nacrtom, primerenija je ulozi direktora policije, zbog čega Nacrt predstavlja put ka politizaciji policijskih poslova i uopšte policije, mišljenja je Janković.

Dodaje da Nacrt stvara osnov za pojačani stepen prisile prema građanima i proširivanje ovlašćenja policije, koje nije praćeno adekvatnim garancijama protiv zloupotrebe, na uštrb prava i sloboda građana. Janković je, takođe, mišljenja da Nacrt omogućava proizvoljnost pri bezbednosnim proverama, na štetu Ustavom zajemčenih prava građana, pre svega prava na rad, obrazovanje, imovinu i zaštitu podataka o licnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja