UZBUNA U BRISELU: EU se protivi zajedničkim vojnim vežbana Srbije i Rusije
Foto: Zorana Jevtic

Nova uslovljavanja

UZBUNA U BRISELU: EU se protivi zajedničkim vojnim vežbana Srbije i Rusije

Politika -
Zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije poslale bi pogrešan signal u sadašnjim okolnostima, jer Brisel očekuje da Srbija deluje u skladu sa obavezama i procesu pristupanja EU, izjavila je danas portparol Evropske komisije Maja Kocijančić

Evropska unija se protivi zajedničkim vojnim vežbama Rusije i Srbije, rečeno je 18. avgusta briselskom EurAktivu u Evropskoj komisiji. Zajedničke vežbe srpske i ruske vojske bile su jedna od tema razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića u Moskvi 15. avgusta.

Kako su preneli mediji, u septembru je planirana vežba Slovensko bratstvo, uz učešće Srbije, Rusije i Belorusije, na ruskoj teritoriji.

"U sadašnjim okolnostima takva vojna vežba bi poslala pogrešan signal. Očekujemo od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU i procesom pristupanja", rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Kako su preneli mediji, za ovu godinu su planirane dve vežbe sa Rusijom, a planirano je više vežbi u okviru saradnje sa NATO.

Prema ranijim navodima Vojske Srbije, u 2014. je 341 osoba angažovana u misijama UN i EU, a za 2015. je planirano učešće ukupno 650 vojnika.

Srbija je članica Partnerstva za mir, a u u martu ove godine sklopila Individualni partnerski akcioni plan sa NATO (IPAP), koji se smatra najviši stepen saradnje sa NATO za zemlju koja nije članica.

Članstvo u NATO nije u planu jer Srbija insistira na vojnoj neutralnosti.

Odnosi sa Rusijom su osetljiva tema u pristupanju EU, posebno u kontekstu sankcija EU Rusiji, kojima Srbija ne namerava da se priključi.

Negativne reakcije iz EU izazvalo je učešće Srbije na visokom nivou vojnoj paradi povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u maju 2015. godine.

Foto: Beta
Foto: Beta

MO:Politka u skladu sa vojnom neutralnošću Srbije

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane (MO) je, povodom današnje izjave portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič da bi u sadašnjim okolnostima zajednička vojna vežba Rusije i Srbije "poslala pogrešan signal“, saopštilo da vodi politiku u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Srbije.

U saopštenju, povodom izjave Kocijančićeve, koja kaže i da EU očekuje od Srbije da postupa u skladu sa obavezama prema EU i sa procesom pristupanja, ministarstvo navodi da vodi balansiranu spoljnu politiku i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju najboljih mogućih odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću Srbije, četiri stuba spoljne politike i definisanim nacionalnim interesima.

Kako se dodaje u saopštenju, na taj način, ne samo da je u funkciji državne spoljne politike, već permanentno razvija i sopstvene sposobnosti i kapacitete. Kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji, posebno na bilateralnom planu, treba naglasiti da su u fokusu MO aktivnosti koje maksimalno mogu da doprinesu stalnom podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

"Tu se pre svega misli na praktične oblasti saradnje koje težišno predstavljaju zajedničke vežbe i obuka sa predstavnicima Oružanih snaga drugih država. U navedenoj oblasti, Ministarstvo odbrane trenutno ima najrazvijeniju saradnju sa SAD i državama EU, sa kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvujemo na više od polovine od ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou", ističe ministarstvo.

Dodaje se i da, kada je reč o saradnji u oblasti odbrane sa SAD, MO i VS ostvaruju najsadržajniju bilateralnu vojnu saradnju i u drugim mnogobrojnim programima koji se odnose na školovanje i usavršavanje pripadnika VS, modernizaciju i opremanje jedinica, razvoju kapaciteta za učešće u multinacionalnim operacijama, saradanji sa Nacionalnom gardom Ohajo u okviru Programa državnog partnerstva.

Osim toga, dodaje se, saradnja se odlikuje i mnogim drugim projektima od opšteg društvenog značaja u Srbiji. U saopštenju se kao primer navodi projekat "Humanitarne asistencije", čiju će realizaciju, navodi MO, građani moći da vide u četvrtak kada će svečano biti otvorena renovirana predškolska ustanova i jedna muzička škola u opštini Bujanovac, na čijem renoviranju su zajednički radili pripadnici VS i Nacionalne garde Ohajo.

Uporedo sa tim, MO navodi da ulaže velike napore da i sa drugim partnerima planira, organizuje i učestvuje u vežbovnim aktivnostima i aktivnostima na planu obuke. "Kada je reč o aktivnostima sa Oružanim snagama Ruske Federacije, Ministarstvo odbrane poklanja istovetnu pažnju kao i sa drugim ključnim partnerima, ali u ovom momentu, to nije ni približno na nivou koji ostvarujemo sa drugim partnerima", rečeno je u saopštenju.

(EurActiv.rs, Tanjug)

Pratite KURIR na VAJBERU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track