IVICA DAČIĆ: Nećemo graditi ni zid ni kampove, azilanti će ići u Hrvatsku i Bugarsku
Foto: Beta

Predviđanja Vlade Srbije

IVICA DAČIĆ: Nećemo graditi ni zid ni kampove, azilanti će ići u Hrvatsku i Bugarsku

Politika -
Nakon mađarskog zida, izbeglice će krenuti ka Hrvatskoj i Bugarskoj, očekuje potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

Beograd - Srbija neće graditi zid na granici sa Makedonijom, a priliv izbeglica iz zemalja sa Bliskog istoka koji prolaze kroz Srbiju biće preusmeren na Hrvatsku i Bugarsku. Ukoliko i tu bude problema, s obzirom na to da ni Bugarska ni Hrvatska nisu članice šengen zone, posledično se očekuje smanjenje broja izbeglica i u Srbiji. To su očekivanja Vlade Srbije koje je preneo njen potpredsednik i šef diplomatije Ivica Dačić.

"Ne verujem da će Srbija doneti odluku da u nekom trenutku, poput Mađarske, izgradi zid na granici sa Makedonijom kako bi sprečila ulazak izbeglica i migranata u našu zemlju", ocenjuje Ivica Dačić.

Upitan na koji način će se Srbija ophoditi i kakve mere preduzeti, ukoliko zbog zida na mađarskoj granici dođe do dužeg zadržavanja izbeglica i migranata, koji preko Srbije pokušavaju da stignu u države-članice Evropske unije, Dačić kaže do dužeg zadržavanja neće doći.

Foto:AP
Foto:AP

"Ići će preko Hrvatske i Bugarske", predviđa ministar spoljnih poslova Vlade Srbije.On kaže da migranti znaju kuda mogu da idu i da prođu da bi stigli do željenog odredišta. To posledično znači da Srbija neće morati da gradi kampove za azilante, jer se ne očekuje povećanje njihovog broja kada konačno bude zatvorena granica sa Mađarskom.

Upitan šta će se dogoditi ako i Hrvatska u nekom trenutku donese odluku da izgradi zid na granici sa Srbijom, on ističe da se u tom slučaju očekuje da migranti ne dolaze u Srbiju, odnosno zaobiđu je u svom putu ka državama članicama EU.

Međutim, ostala je bez komentara konstatacija da je reč ipak o izbeglicama koji beže iz ratnih zona, opasnih po život, i da u tim okolnostima, to što ne mogu da pobegnu u države članice EU, neće ih sprečiti da napuštaju svoja ognjišta.

KURIR MOŽETE PRATITI I NA VAJBERU http://chats.viber.com/kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track