SELAKOVIĆ: Ćirilicu ukidaju s namerom da unište Srbe
Foto: Zorana Jevtić

Civilizacijsko pitanje

SELAKOVIĆ: Ćirilicu ukidaju s namerom da unište Srbe

Politika -
Selaković je naglasio i da je lično veliki pobornik ćirilice, ali da bi "prvi ustao sutra kada bi neko u Srbiji lupao latinične table ili ukidao upotrebu tog pisma"

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas, povodom odluke lokalnih vlasti u Vukovaru u Hrvatskoj da zabrani isticanje natpisa na srpskom pismu, da je Srbima ćirilicu ukidao svako onaj ko je imao cilj da ih na ovaj ili onaj način kao narod satre ili uništi.

"U Srbiji je ćirilica zabranjivana tokom okupacije i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i ne samo u Srbiji, nego i na svim prostorima gde su Srbi živeli ili gde i danas žive i to je civilizacijsko pitanje", istakao je Selaković, gostujući na RTS-u.

Selaković je naglasio i da je lično veliki pobornik ćirilice, ali da bi "prvi ustao sutra kada bi neko u Srbiji lupao latinične table ili ukidao upotrebu tog pisma".

Prema njegovim rečima, Srbija vodi odgovornu politiku koja treba da uspostavi mir i stabilnost u ovom delu Evrope.

"Ovo je pitanje nečega što popularno zovemo u pristupnim pregovorima evropskim standardima", rekao je Selaković.

Na pitanje o izjavi ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić da Srbija ne bi trebalo da koristi svaku priliku da zaoštrava odnose sa Hrvatskom, Selaković je odgovorio da Srbija ne koristi svaku priliku, da Srbija nije ta koja provocira, nego da Srbija deluje mudro, odgovorno, ali ipak zna za granicu dostojanstva.

Foto: Beta
Foto: Beta

Prema pozitivnom zakonodavstvu Srbije, u nekom mestu, gde je u upotrebi manjinski jezik, potrebno je da na poslednjem popisu stanovništva ta manjina ima, ne manje od 15 procenata, dok je u Hrvatskoj to 35 odsto.

Selaković je podsetio da pri tom Srbija stremi učlanjenju u EU, dok je Hrvatska već članica EU.

"I tamo, gde nas ima kao Srba 35 odsto i više u Hrvatskoj, čak ni tamo sada ne možemo da imamo to pravo", ukazao je Selaković.

"Ovo je civilizacijsko pitanje i očigledno da postoje pojedinci, to nije čitav hrvatski narod", dodao je Selaković.

Vulin: Nadam se da će EU prepoznati nasilje prema manjini

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom odluke lokalnih vlasti u Vukovaru da zabrani isticanje natpisa na ćirilici, da se nada da će EU, Evropska komisija i parlament smoći snage i hrabrosti da prepoznaju fašizaciju, šovinizam i očigledno nasilje prema manjini - Srbima i to u okviru zemlje članice EU. Vulin je rekao da se, ukoliko to ne bude imala hrabrosti da uradi Evropska komisija i da, ako to ne može da uradi EU, postavlja pitanje, šta je EU, jer je EU skup vrednosti oko kojih je možda i najvažnija ljudska ravnopravnost. Fašizam ne može da bude problem jedne članice EU, nasilje nad jednom manjinom ne može da bude problem samo jedne države, istakao je Vulin, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

"Ako dozvolite da to može da se dešava Srbima u Hrvatskoj, a što se to ne bi dešavalo, recimo, Nemcima u Italiji", upitao je Vulin. Vulin je, takođe, upitao da li to neko misli da je to usluga, veliki cilj i civilizacijski napredak da Srbi u Vukovaru, gde su se rodili, žive i umiru, mogu da pišu svojim pismom.

Pratite KURIR na VAJBERU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track