ŠEF MISLIJE EULEKSA: Zabrinti smo za Ivanovića, ali pritvor je po zakonu
Foto: Fonet

Gabriel Meuči o štrajku glađu

ŠEF MISLIJE EULEKSA: Zabrinti smo za Ivanovića, ali pritvor je po zakonu

Politika -
Delimo vašu zabrinutost u pogledu njegovog zdravlja ukoliko nastavi sa štrajkom glađu. U isto vreme imamo puno poverenje u relevantne institucije da će poštovati njegova prava, navodi se u pismu Meučija

BEOGRAD, PRIŠTINA - Šef Misije Euleksa na Kosovu i Metohiji Gabriel Meuči je, povodom zabrinutosti zaštitnika građana Saše Jankovića zbog dužine pritvora u kome je politički lider Građanske inicijtive SDP Oliver Ivanović, poručio da Euleks radi po zakonu.

U saopšenju Euleksa se navodi da je Meuči izrazio zabrinutost zbog štrajka glađu koji je započeo Ivanović, naročito zbog činjenice da ima još mnogo svedoka koji tek treba da svedoče na njegovom suđenju.

"Delimo vašu zabrinutost u pogledu njegovog zdravlja ukoliko nastavi sa štrajkom glađu. U isto vreme imamo puno poverenje u relevantne institucije da će poštovati njegova prava", navodi se u pismu Meučija.

Šef Misije Euleksa kaže i da odluke donose nezavisne sudije, u skladu sa važećim Zakonikom o krivičnom postupku na Kosovu, kao i da je pravo Ivanovića na odbranu u potpunostio ostvareno budući da ga tokom suđenja propisno zastupa branilac.

"U odluci na koju se pozivate u vašem pismu, predsednik sudskog veća je ocenio da advokat odbrane nije predočio nikakve razloge kojim bi se opravdali ukidanje pritvora i zamena istog blažom merom u ovoj fazi postupka", navodi Meuči u pismu objavljenom na sajtu ombudsmana.

Kako je istakao, nakon što je ocenio sve relevantne okolnosti, uključujući i argumente koje su predstavile stranke, predsednik sudskog veća je utvrdio da i dalje postoji osnovna sumnja da je optuženi počinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret i da su i dalje ispunjeni zakonom predviđni uslovi koji se odnose na opasnost od bekstva i opasnost da okrivljeni priđe svedocima, zastraši ih i na njih utiče.

Gabriel Meuči, Foto: Beta
Gabriel Meuči, Foto: Beta

Meuči navodi i da je predmet koji se odnosi na nekoliko optužbi za ratne zločine, sumnje o ubistvu žrtava i optužbe za podsticanje, i koji se vodi protiv petoro optuženih i oslanja na brojne svedoke - od kojih su neki pod zaštitom, a neki žive u inostranstvu, veoma složen.

"Uveravam vas da sudije u potpunosti poštuju pretpostavku iz zakona i međunarodne standarde ljudskih prava, po kojima lice koje je pritvoreno može da očekuje da će njegov slučaj blagovrememno biti rešen'', navodi šef misije Eueleksa.

Navodeći da su oni preduzeli neophodne mere kako bi obezbedili da nema nepotrebnih odlaganja u suđenju, uključujući i to da se obezbedi da čim svedok završi svoje svedočenje naredni svedoci budu spremni na poziv on je istakao da je do sada održano 50 seansi na kojima je saslušeno 47 svedoka.

Pratite KURIR i na VAJBERU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track