Dušan Janjić: Samo je SNS spremna za parlamentarne izbore!
Foto: Nemanja Panci

O izlasku na birališta

Dušan Janjić: Samo je SNS spremna za parlamentarne izbore!

Politika -
Moguće je da DS u izborima vidi šansu da zaustavi trend propadanja. Neke stranke će tražiti spas, a većina će pokušati da se približi SNS, rekao je direktor Foruma za etničke odnose

Za Srbiju bi najbolje bilo kada bi najavljeni izbori imali jasan zadatak donošenja novog ustava, navodi direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Kako navodi, za izbore je spremno veoma malo političkih partija.

Janjić je ocenio da je sasvim izvesno održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora u martu, najkasnije aprilu, i da će oni omogućiti Srpskoj naprednoj stranci i koaliciji oko nje da učvrsti sopstvenu poziciju, odnosno da dobiju "novi, osvežavajući mandat".

"Objektivno vanredni izbori nisu rezultat potrebe da se oni održe, već jedino mogu biti rezultat procene da se njima osnažuje deo vladajuće koalicije koji će pratiti reforme. Za Srbiju je bolja varijanta da se završe lokalni i parlamentarni izbori, i da se možda i u martu, održi ustavotvorna skupština", rekao je Janjić.

Dušan Janjić, foto Fonet
Dušan Janjić, foto Fonet

Ako bude izbora, dodao je on, trebalo bi da imaju jasan zadatak donošenja novog ustava i definitvnog pomeranja ka reformama "a ne da budu izbori koji će potvrditi ono što znamo, da je SNS najjača". Tvrdnje lidera većine stranaka da žele izbore, Janjić ističe da su očekivane, ali da je objektivno malo stranaka spremno da na njih izađe.

"Moguće je da DS u izborima vidi šansu da zaustavi trend propadanja. Neke stranke će tražiti spas, a većina će pokušati da se približi SNS. SNS dobija šansu da napravi koherentniju koaliciju koja bi imala jednosmerniji program od sadašnje koalicije. Veoma je malo stranaka spremno za parlamentarne izbore. Za to je spremna samo SNS", rekao je Janjić.

Upitan kako međunarodna zajednica vidi eventualne vanredne izbore u Srbiji i koliko oni mogu da utiču na ekonomske reforme i proces pridruženja Srbije Evropskoj uniji, Janjić je ocenio da postoji potpuno razumevanje za održavanje izbora.

"To je i Toni Bler radio - sazivao ih je na svake dve godine da bi jačao. To što bi Srbija išla na izbore ne znači da bi vlada prestala s radom, ne bi bio zaustavljen proces pregovaranja sa EU", rekao je Janjić.

Ipak, on je ukazao na problem istovremenog održavanja lokalnih, pokrajinskih i parlamentarnih izbora jer se tada ne zna šta je stvarna volja na lokalu.

"Velike stranke 'povuku' birače i zaboravi se lokalna tema, a lokalna tema, odnosno regionalizacija i jačanje opština, mora da bude rezultat reformi i da se za to dobije jasan mandat. Lično bih voleo da Srbija u istom danu ima lokalne, pokrajinske i predsedničke izbore, a da u nekoj drugoj godini ima parlamentarne izbore", zaključio je Janjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja