VUČIĆ ZATRESAO POLITIČKU SCENU: Tražili ste, ajmo na izbore!
Foto: Beta

Premijer Srbije najavio

VUČIĆ ZATRESAO POLITIČKU SCENU: Tražili ste, ajmo na izbore!

Politika -
Šef Vlade kaže da razmišlja o raspisivanju parlamentarnih izbora. Ukoliko ih bude, najverovatnije će se održati paralelno s pokrajinskim i lokalnim - sredinom decembra ili 24. januara 2016.

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić poručio je juče da razmišlja o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, ali da konačna odluka nije doneta. Kako Kurir saznaje, ukoliko budu raspisani, ovi izbori će biti održani najverovatnije paralelno sa vanrednim pokrajinskim i lokalnim izborima. Kao tremini se pominju sredina decembra ili 24. januar 2016.- Vidim da su se gospoda (lider DS Bojan) Pajtić i (lider SDA Sulejman) Ugljanin veoma obradovali izborima, moguće je da im ta želja bude uslišena - rekao je Vučić i dodao:Loša atmosfera- Vidite da ljudi to traže, a ja poštujem naše političke protivnike.Premijer je objasnio da nije ni jednostavno, a ni moguće raditi u atmosferi u kojoj se neprestano osporavaju očigledni rezultati i uspesi.- Ove godine imaćemo rast, koji će da ide čak možda i na plus jedan, što je nezabeleženo u vreme fiskalne konsolidacije, povećaće se plate i penzije, jer imamo veliki fiskalni prostor... Svi kažu da Srbija nije pred bankrotom, ima uređene finansije, usporila je dramatično zaduživanje, a 2017. neće imati potrebu da se zadužuje. I na sve to čujete - ništa ne valja. Radite u atmosferi gde neko ko bi trebalo da bude odgovoran kaže „neću da idem na vojvođanske izbore u januaru, oni moraju da budu u aprilu, pošto sam samo 16 godina na vlasti“, pa su sad ta tri meseca odlučujuća... Valjda treba da se ode na još neko zimsko brčkanje... - primetio je Vučić i dodao da mu ne pada na pamet da sedi u fotelji 15 godina zato što mu se tako sviđa i „da se brčka po bilo čijem primorju“.Prema rečima izvora našeg lista iz vrha SNS, ukoliko bude i vanrednih parlamentarnih izbora, oni će biti održani kad i vanredni pokrajinski i lokalni.- Za sada su u opticaju sredina decembra i 24. januar.Politički analitičar Branko Radun kaže da bi novi parlamentarni izbori, ukoliko budu održani, doveli do dodatnog slabljenja manjih stranaka.

SNS ubedljiv- Podrška SNS, prema nekim istraživanjima, ide i preko 50 odsto, a stabilna je i koalicija oko SPS. Od stranaka koje nisu prošle cenzus na prošlim izborima samo bi SRS ovog puta imao šansu da to uradi. Trenutni rejting te stranke oscilira oko pet odsto, pa od političke kampanje zavisi da li bi prešli cenzus ili ne. DSS bi mogao da pređe cenzus samo u koaliciji s Dverima i nekim drugim desničarskim strankama. SDS najverovatnije ne bi prešao cenzus, jer Boris Tadić u prethodnom periodu nije bio politički aktivan - navodi Radun, koji smatra da bi SPS ostao koalicioni partner SNS u vladi jer se ta stranka pokazala kao lojalna, a koalicija kao stabilna.

Dragomir AnđelkovićPAJTIĆ DA SE PLAŠI IZBORAAnalitičar Dragomir Anđelković smatra da je Vučićeva najava izbora više poruka DS, koji se opire održavanju pokrajinskih izbora, ali i „tihim saboterima“ koji se nalaze među koalicionim partnerima i u stranci.- Upravo DS bi potencijalnih vanrednih izbora i trebalo da se plaši. Sumnjam da bi nakon njih Pajtić ostao lider stranke - zaključuje Anđelković.

„Beograd na vodi“UGOVOR ZA DVE NEDELJEVučić je izjavio da će deficit budžeta Republike biti na kraju godine manji od 2,5 odsto i podvukao da su u avgustu postignuti odlični rezultati.- To je krvna slika ekonomije i to su dobre vesti i dobro je da to imamo i da to MMF može da vidi sada kad dođe - kazao je Vučić. On dodaje da će ugovor o „Beogradu na vodi“ biti objavljen u roku od dve nedelje. Premijer je još kazao i da će Srbija iz sopstvenih sredstava finansirati obnovu pruge od Beograda do Sarajeva u delu koji prolazi kroz Srbiju.

REAGOVANJA / LIDERI POLITIČKIH STRANAKA TVRDE DA SU SPREMNI ZA IZBOREBojan Pajtić, DS: OdličnoPozdravljam razmišljanja gospodina Vučića da podnese ostavku i raspiše prevremene parlamentarne izbore. Može, ali da prvo polože račune. SNS uvodi novu praksu. Izbori se raspisuju da se ne bi polagali računi.Sanda Rašković Ivić, lider DSS: Spremni smoDSS je spreman. Izašli bismo u okviru patriotskog bloka, koji će sačinjavati Dveri i stranke građanske prosvećee desnici. SNS hoće izbore da bi se rešio koalicionih partnera koji smetaju.Rasim Ljajić, lider SDPS: Išli bismo sa SNSAko bude izbora, neće nam trebati mnogo vremena da krenemo u kampanju. SDPS sa SNS ima načelan dogovor da zajedno nastupimo na lokalnim i pokrajinskim izborima, sa SNS bismo prvo razgovarali i za parlamentarne.Vojislav Šešelj, lider SRS: SRS ide samostalnoSRS jedva čeka vanredne parlamentarne izbore, na kojima ćemo sigurno potvrdili našu parlamentarnost i preći cenzus. Očekujem da izbori budu u decembru ili januaru. Kao i uvek, SRS će ići samostalno.Sulejman Ugljanin, SDA: S Pajtićem u istom košuAko premijer proceni da će nam izbori doneti boljitak, onda ih treba odmah raspisati, ali ako bi nam samo produžili agoniju, ne treba ih raspisivati. SDA nema problem sa izlaskom na izbore. Drago mi je stoga da smo se Pajtić i ja kod Vučića našli, da tako kažem, u istom košu.Boris Tadić, lider SDS: Jedina smo opozicijaOd 2012. vlast drži i stranke i građane u permanentnoj izbornoj tenziji, tako da je SDS uvek spreman za izbore. U izbore, koji god i kad god budu raspisani, ulazimo kao jedina istinska opoziciona stranka i jedina prava alternativa lošoj republičkoj i pokrajinskoj vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track