SVILANOVIĆ O SAMITU U BEČU: Sve ono na čemu je Beograd insititrao je prihvaćeno!
Foto: Dragana Udovičić

Srbija otišla spremna u Austriju

SVILANOVIĆ O SAMITU U BEČU: Sve ono na čemu je Beograd insititrao je prihvaćeno!

Politika -
Viši nivo od ovoga ne postoji, toga valja biti svestan. Sve što je iz Beograda došlo je prihvaćeno, a srpska delegacija dolazi u punom sastavu i, koliko je meni poznato, potpuno je spremna da ono što je dogovoreno da bude i relaziovano, počev od druge polovine ove godine, rekao je Svilanović

BEOGRAD - Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ocenio je danas da je Bečki samit ključni politički i ekonomski događaj za zapadni Balkan u ovoj godini, a da sprska delegacija dolazi popuno spremna da sve što je predložila da realizuje.

"Viši nivo od ovoga ne postoji, toga valja biti svestan. Sve što je iz Beograda došlo je prihvaćeno, a srpska delegacija dolazi u punom sastavu i, koliko je meni poznato, potpuno je spremna da ono što je dogovoreno da bude i relaziovano, počev od druge polovine ove godine", rekao je Svilanović.

Prema njegovim rečima, Srbija će biti prva zemlja u regionu gde će se videti infrastrukturni radovi koji su direktna posledica dogovora iz Beča, a o tome svedoči i investitcioni plan koji će biti predstavljen na Samitu.

Naime, što se tiče železničke i putne infrastrukture, EU je, kako navodi Svilanović, izdvojila 600 miliona evra iz IPA fondova i to 200 miliona iz IPA fondova za Srbiju, a 400 miliona iz višekorisničkih, odnosno multinacionalnih IPA fondova.

"To je cifra koju će oni saopštiti, a to znači da je iz ove najave koju ja imam kao neformalnu, sve ono na čemu je Beograd insititrao i prihvaćeno. Srbija će verovatno i prva početi sa realizacijom, kada je reč o infrastrukturi, a otuda i ovakva struktura sredstava - 200 miliona koje je srpska IPA, jer je Srbija spremna da prva započne radove", objasnio je Svilanović.

On je naveo i da to svakako nisu sredstva od kojih će se ođednom svi putevi napraviti, ali da jesu značajna sredstva ne samo da se urade studije izvodljivosti, nego i da već pre kraja ove godine, pogotovo na nekim od ovih pravaca koji su za Srbiju važni, već počnu radovi.

"Ja imam velika očekivanja", istakao je Svilanović.

Upitan o važnosti pozicije Srbije na Samitu, Svilanović je istakao da je ona značajna, ali da to ne umanjuje ni pozicije drugih zemalja regiona koje su učesnice samita.

"Moramo biti svesni da smo svi mi toliko povezani i to se videlo ovih teških julskih i avgustovskim dana u regionu. U regionu sve zavisi od toga koliko se razumeju ljudi koji vode zemlje, šta govore, kakve izjave daju. Prosto moramo da razumemo da, koliko god da je srpska pozicija važna, važna je pozicija, angažovanost i spremnost svih delegacija da rade na implementaciji dogovora koji su postignuti", kazao je Svilanović.

Otuda će, naveo je on, razgovorati i o "bilatelanim nesporazumima" u regionu kojih ima puno, a na Samitu u Parizu sledeće godine kontrolisaće se šta je od onoga što je u Beču označeno kao nesporazum rešeno.

"Očekivanja su da se neki od tih problema skolne sa liste, budu rešeni ili barem pripremljena procedura za njihovo rešavanje", kazao je on.

Svilanović je naveo i da će se centralni razgovori u Beču voditi upravo o projekti koji će biti realizovani u oblasti putne, železnicke i energetske infrastrukture, o čemu je načleni sprozum između premijera već postignut. Kada je u pitanju energetika, objašnjava da se tu radi o projetima koji su već definisani u evropskoj zajednici i da su to projekti od interesa za evropsku zajednicu o čemu se razgovaralo i nekoliko godina unazad.

"Što se tiče ostalih tema, biće veoma ozbiljnih razgovora o problemu migranata i ratnicima koji ulaze u razne terorističe pokrete i odlaze sa naših područija da bi ratovali svuda u svetu", rekao je Svilanović dodajući da je dnavni red sastanka u Beču veoma složen i da će pokriti sve ozbiljne i delikatne teme sa kojima se region zapadnog Balkana susreće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track