NAZIM MEHMETI: Goranci žele sopstvenu opštinu i ulazak u ZSO
Foto: Beta

Šansa za opstanak

NAZIM MEHMETI: Goranci žele sopstvenu opštinu i ulazak u ZSO

Politika -
Privremeni organ opštine Gora saopštio je danas da pozdravlja dogovor o Zajednici srpskih opština koji je postignut u Briselu i da Goranci žele da budu deo buduće ZSO

GORA - ''Dogovor o ZSO je značajan, a Goranci sa Kosova i Metohije žele da budu njen deo'', navodi Privremeni organ opštine u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

U saopštenju koje je potpisao koordinator za opšte poslove opštine Gora Nazim Mehmedi navodi se da je interes goranske zajednice članstvo u budućoj ZSO, što je jasno iskazano tokom prošlogodišnje predizborne kampanje na Kosovu. “

Najveći broj goranske dece školuje se po planu i programu srpskog Ministarsrtva obrazovanja a veliki broj socijalno ugroženih nalazi se na evidenciji srpskog Centra za socijalni rad i na birou Nacionalne službe za zapošljavanje,”- navodi se u saopštenju.

Goranci u ogromonom broju koriste usluge srpskog zdravstvenog sistema, pa bi izopštavanje iz buduće ZSO bilo pogubno, precizira se u saopštenju Privremenog organa opštine Gora.

Opština Gora je formirana 26. jula 1990. godine u vreme SFRJ a 1999. godine su je linule kosovske vlasti. Od tada opština Gora, koja je u srpskom sistemu, funkcioniše u selu Vranište gde se nalaze prostorije privremenog opštinskog organa.

Vlasti u Prištini su nakon ukidanja opštine Gora formirali kosovsku opštinu Dragaš za koju Goranci tvrde da ne zadovoljava njihove potrebe. U opštini Gora u 19 sela danas živi oko 10.000 Goranaca, dok ih je pre sukoba na Kosovu bilo dva puta više.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track