POMOĆ IZ EVROPE: Stižu nam milijarde evra za pruge i auto-puteve!
Foto: Twitter

Samit o zapadnom Balkanu okupio lidere u Beču

POMOĆ IZ EVROPE: Stižu nam milijarde evra za pruge i auto-puteve!

Politika -
Predstavnici naše zemlje danas će na samitu kandidovati tri regionalna projekta u oblasti saobraćajne infrastrukture, najavila ministarka Zorana Mihajlović, od prošlogodišnjeg skupa u Berlinu videli smo izvanredan napredak u našoj zajedničkoj agendi o povezivanju zapadnog Balkana, rekao komesar Han

BEOGRAD - Samit o zapadnom Balkanu okupio je juče u Beču zvaničnike ovog dela Evrope, a Srbija će danas kandidovati tri regionalna projekta u oblasti saobraćajne infrastrukture.Ovaj dvodnevni skup nastavak je prošlogodišnje Berlinske konferencije, koju je inicirala nemačka kancelarka Angele Merkel. Snažnu podršku ovom skupu juče je dala Evropska komisija, a Sebastijan Kurc, šef austrijske diplomatije, istakao je da je njegov glavni cilj da se fokus EU ponovo usmeri na ovaj region.Pomoć regionu- Potrebna je evropska perspektiva državama zapadnog Balkana. To su zemlje koje su deo Evrope i time i EU. Želimo svesno da iskoristimo Samit da na jednoj strani fokus Evrope usmerimo na taj region, ali i da se dogovorimo o konkretnim infrastrukturnim projektima - poručio je on.Sličnu poruku poslala je i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini:- Samit će nam pružiti važnu priliku ne samo da razgovaramo o aktuelnim izazovima već i o našoj zajedničkog budućnosti - izjavila je Mogerinijeva, dok je komesar za susedsku politiku i proširenje EU Johanes Han rekao:- Od prošlogodišnjeg samita u Berlinu videli smo izvanredan napredak u našoj zajedničkoj agendi o povezivanju i sada smo identifikovali konkretne, prioritetne, investicione projekte u regionu koji bi mogli da dobiju podršku Instrumenta za pretpristupnu pomoć - izjavio je Han.Srbija će, kako je najavilo Ministarstvo saobraćaja, kandidovati tri regionalna projekta vredna pet milijardi evra - auto-puteve Niš-Priština-Drač i Beograd-Podgorica-Tirana i prugu Beograd-Podgorica-Skadar-Tirana. Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, kaže da su ovi projekti veoma značajni jer su, između ostalog, koridori 10 i 11 postali deo evropske transportne mreže.- Po transportnom sektoru smo jednom nogom u EU. Mislim da je to važno jer još jednom pokazuje značaj Srbije u regionu kao jedne od strateški važne zemlje jer je transport preko naše zemlje najbrži, najefikasniji i najekonomičniji - rekla je ona.Konferencija o zapadnom Balkanu biće podeljena na tri segmenta - za premijere, ministre inostranih poslova i ministre ekonomija, a biće okončana zajedničkim radnim ručkom. Teme su ekonomska situacija i reformski procesi na zapadnom Balkanu, mladi i obrazovanje i energetska i saobraćajna povezanost.IzdajaInače, predstavnici Crne Gore potpisali su juče u Beču sporazume o razgraničenju sa BiH i sa Kosovom, tako da jedino otvoreno pitanje Podgorice ostaje sa Hrvatskom oko Prevlake.

Za svetske medije premijer o saradnji u regionu VUČIĆ: KORIST OD SAMITAPremijer Aleksandar Vučić rekao je da je Samit važan događaj za Srbiju kojoj je ključno da krene u konkretne projekte. Inače, on je povodom samita istakao da nemačka kancelarka Angela Merkel igra odlučujuću ulogu.- Najvažniji je evropski lider i na nju se odnose naše nade - rekao je za Frankfurter algemajne cajtung. Za bečki dnevnik Prese Vučić je istakao i da je neophodna politička podrška Nemačke, Austrije i EU kako bi se osigurala regionalna stabilnost.- Kada izgradimo auto-put između Niša i Prištine ili železničku prugu između Sarajeva i Beograda, Srbi i Bosanci moraju da sarađuju, a kasnije da zajedno sede u vozu. Investitori su dobrodošli, ali nama ne treba vaš novac. Ako nam pomognete sa studijama izvodljivosti, hvala.

Na konstataciju da je prethodnih dana EU imala dvostruke aršine tolerisanjem zabrane ćiriličnog pisma u Vukovaru, Vučić je sinoć rekao da će srpska delegacija u Beču „veoma oštro i glasno“ zastupati svoje stavove. On je naveo da se Srbija i postupanjem u izbegličkoj krizi ponašala odgovornije od pojedinih članica EU.- Uspeli smo da izađemo iz političkog vrtloga i brojnih zamki na dobar način. Ne upravljamo velikim brodom, ali naš srpski čamac izabrao je siguran tok i ima dobru struju, i to nećemo menjati - rekao je Vučić u Beču i dodao da su šanse 50 prema 50 za prevremene izbore i da će odluka biti doneta do kraja septembra.

Koje projekte će Srbija predložiti na SamituAUTO-PUT NIŠ-PRIŠTINA-DRAČ- Od ukupno 384 kilometra izgrađena 234 km- Za završetak je potrebno milijardu evraAUTO-PUT BEOGRAD-PODGORICA-TIRANA- Dug 604 kilometra, 259 kilometara biće u Srbiji- Vrednost investicije 3,8 milijardi evraPRUGA BEOGRAD-PODGORICA-SKOPLJE-TIRANA- 286 kilometara od Beograda do Crne Gore finansiraćemo sa 200 miliona dolara iz ruskog kredita- Početak radova predviđen je za 2016. godinu

IzjavaPLAN ZA DEBLOKADUDržave zapadnog Balkana neće više biti blokirane na putu ka EU, i s tim u vezi planirano je usvajanje izjave na Samitu - najavio je politički direktor ministarstva spoljnih poslova Austrije Jan Kikert.Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo se, u toj izjavi, obavezuju i na rešavanje svih otvorenih bilateralnih pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track