IDEMO NA IZBORE: Vrh SNS saglasan, parlamentarni i lokalni izbori 2016. godine!
Foto: Dragan Kadić

Sednica Predsedništva SNS

IDEMO NA IZBORE: Vrh SNS saglasan, parlamentarni i lokalni izbori 2016. godine!

Politika -
Nakon pozitivne odluke Predsedništva, naprednaci će glasati i na Glavnom odboru stranke o izborima

BEOGRAD - Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović izjavila je posle sednice Predsedništva da će, po svemu sudeći, 2016. godine biti raspisani izbori. U vrhu vladajuće stranke postignuta je saglasnost da se istovremeno održe opšti i lokalni izbori, u cilju smanjenja troškova, ali i omogućavanja što bržih i efikasnijih mera na nastavku kursa reformi i obnove zemlje.

Mihajlović saopštila da će se premijer i lider partije Aleksandar Vučić obratiti najvišim telima stranke sredinom oktobra, kada će saopštiti odluku da li će se, pored pokrajinskih i lokalnih, ići i na vanredne parlamentarne izbore.

"Većina članova Predsedništva misli da je 2016. godina u kojoj treba da se održe izbori, pored lokalnih i pokrajinskih, i na parlamentarnom nivou. Predsednik stranke je bio uzdržan i zamolio Predsedništvo da se još jednom obrati do konačne odluke", objasnila je Mihajlović dodajući da je najavio da će to učiniti do sredine oktobra. Zbog atmosfere u društvu, potrebe da imamo jedan stabilan period u kojem ćemo raditi još efikasnije, razgovarali smo da li u isto vreme sa lokalnim i pokrajinskim održati parlamentarne izbore, istakla je ona posle sednice Predsedništva.

"Želimo da uvedemo red i da istovremeno imamo i lokalne i parlamentarne i pokrajinske izbore da se ne bi trošilo vreme na izborne kampanje, već da budemo efikasni u ostvarenju ciljeva. Želimo brže i bolje u reforme", istakla je potpredsednica SNS.

Prema njenim rečima, Predsedništvo je bilo za raspisivanje izbora, dok je Vučić bio uzdržan i zatražio da se do konačne odluke još jednom obrati Glavnom odboru i Predsedništvu stranke, do sredine oktobra.

"Predsednik stranke je bio uzdržan i zamolio je Predsedništvo stranke da se još jednom obrati i Predsedništvu i Glavnom odboru do konačne odluke", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da većina članova želi parlamentarne, lokalne i pokrajinske izbore u isto vreme, jer hoće da se konacno uvede red i da se ubuduće u isto vreme održavaju ti izbori i da se ne bi dešavalo da se mnogo vremena provede u izbornim kampanjama. "Naša želja je da budemo efkasniji. Do sredine oktobra imaćemo konačni odgovor", podvukla je ona dodajući da je Srbija zemlja koja je za godinu dana potpuno izdigla u odnosu na sve zemlje u okruženju.

Prema njenim rečima, na sednici Predsedništva se razgovaralo o ekonomskoj i političkoj situaciji u zemlji, o reformama koje je vlada sprovela i koje će nastaviti da sprovodi, jer je to ono što je SNS obećala građanima. Mihajlović je dodala da su rešena pitanja sitnih razmirica koje jesu postojale, i dodala da je razgovarano o tome šta će se raditi u narednom periodu. Završetak procesa reformi, strukturne reforme, dalje smanjenje fiskalnog deficita su mere koje ćemo sprovoditi i narendom periodu, najavila je ona.

"Srbija se pokazala kao zemlja pod vođstvom SNS, i premijera kao zemlja koja je povratila svoj ugled, koja u teškim trenucima krize ima mnogo humanosti i odgovornosti i koja želi da postane razvojni centar Zapadnog Balkana", objasnila je Mihajlović. Ona je dodala da je razgovarano o teškim reformama koje nisu populističke, kao i koliko su neki svom snagom učestvovali, a neki više mislili o svojim pozicijama i foteljama. "Jednoglasno smo doneli odluku da se održi prevremena Skupština stranke početkom naredne godine", rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da SNS 7. oktobra puni sedam godina, i da će to sigurno biti proslavljeno, jer članovi smatraju da je stranka vredna i snažna, i da će sve raditi jedinstveno, te da će sve ciljeve koje je pred sobom postavila svom snagom dalje nastaviti da realizuje. Novinare je interesovalo da li je i ona bila tema današnje sednice, što je odbacila. "Nisam bila tema. Mi smo stranka koja se sasvim sigurno razlikuje od svih političkih partija, otvorena, gde na upravnim stranačkim organima govorimo u svemu. Nije bilo reči o drugim temama", podvukla je Mihajlović. Novinare je interesovalo i da li se razgovaralo o slučaju "snimci" šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, na šta je kazala da je premijer sinoć bio jasan, i da je, od trenutka kada je SNS ušla u vlast, po prvi put da institucije u zemlji počinju da funkcionišu. S tim u vezi je podsetila na optužnicu protiv šefa kabineta Dačića u vreme dok je bio ministar unutaršnjih poslova, i dodala da je to jedna od vrednosti nove vlasti. Kako je rekla drugih tema nije bilo, pa se nije razgovaralo ni o promeni koalicije, o čemu su pitali prisutni novinari.

http://www.youtube.com/watch?v=MUy9K686d1Q

Dragomir Anđelković: Odluka bez pritisaka

Analitičar Dragomir Anđelković kazao je da je došlo do smirivanja strasti posle izjava i stavova premijera Vučića:- Vučić po svoj prilici odluku o izborima ne želi da donese pod pritiskom, već želi da dobro izvaga šta je najbolje za državu.Aleksandar Vučić: Neću biti premijer akobudem imao manje od 26 odsto

Vučić je pre dva dana izjavio da neće biti premijer ukoliko SNS dobije manje od 26 odsto jer neće da nameće svoju volju, dok neki, navodi, vladaju sa šest odsto podrške.- Držite me za reč. Neću biti ni na čelu Srpske napredne stranke kad ne budem premijer - naglasio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track