(FOTO) SKUP U PREŠEVU: Deo albanskih odbornika proglasio asocijaciju albanskih opština
Foto: CILE

Na jugu Srbije mirno

(FOTO) SKUP U PREŠEVU: Deo albanskih odbornika proglasio asocijaciju albanskih opština

Politika -
Iako je ova odluka u skladu sa zakonima Republike Srbije, reč je o potezu koji ima dalekosežne političke i bezbednosne posledice jer se produbljuje jaz među stanovnicima albanske i srpske zajednice
1 / 9 Foto: CILE

PREŠEVO - Deo odbornika albanske nacionalnosti iz skupština opština Preševa, Bujanovca i Medveđe proglasio je danas asocijaciju opština s većinskim albanskim stanovništvom preševske doline.

Reč je o 43 odbornika od 68 iz pet od sedam albanskih partija na jugu Srbije. Iako je ova odluka u skladu sa zakonima Republike Srbije, reč je o potezu koji ima dalekosežne političke i bezbednosne posledice jer se produbljuje jaz među stanovnicima albanske i srpske zajednice.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Neposredno po završetku skupa u SO Preševo, u Domu kulture u tom gradu održan je kontraskup u organizaciji Partije za demokratsko delovanje Rize Halimija, pojedinačno najveće albanske političke partije na jugu Srbije. Halimijeva partija i Demokratska unija Albanaca Rahima Zulfijua protive se ovoj političkoj akciji.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Podsetimo, u zgradi Skupštine opštine Preševo danas je održana sednica dela odbornika albanske nacionalnosti iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković
Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Odbornici stranaka koje predvode lokalni albanski političari došli su oko 11 sati na sednicu, koja je počela pola sata kasnije. Današnjom sednicom rukovodio je predsednik nacionalnog saveta Albanaca Jonus Musliu, a prisutni su bili predsednici opština Preševo i Bujanovac Ragmi Mustafa i Nagip Arifi, kao i predstavnik grupe građana Ramiz Ljatifi. U sali su i odbornici svih političkih partija koji su podržavali današnji skup, kao i odbornici Demokratske unije doline, čiji je lider Skender Bestani. Sednici nisu prisustvovali odbornici Partije za demokratsko delovanje Rize Haljimija, kao ni Demokratske unije Albanaca, čiji je predsednik Rami Zulfiju.

U Preševu je jutros bilo mirno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track