Halimi: Albancima zakon dozvoljava formiranje asocijacije opština
Foto: Nebojsa Mandic

Sednica u Preševu

Halimi: Albancima zakon dozvoljava formiranje asocijacije opština

Politika -
Halimi, koji je i jedan od dva albanska poslanika u Skupštini Srbije, rekao je da smatra da je "pre formiranja asocijacije opština u kojima žive Albanci, bilo potrebno da se takva odluka donese u skupštinama lokalnih samouprava"

PREŠEVO) - Lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je da podržava osnivanje asocijacije opština u kojima žive Albanci na jugu Srbije, ali da odbornici njegove partije iz skupština opština Preševo i Bujanovac nisu danas učestvovali ba sastanku u Preševu o tome, zato što smatra da sednica nije bila dobro pripremljena.

Haljimi je rekao da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa i dozvoljava formiranje asocijacija opština u Srbiji radi ostvarivanja zajedničkih interesa, zbog čega smatra da su "neprimerene preteće izjave republičkih predstavnika".

"Stav PDD je da je skupština albanskih odbornika u Preševu sazvana nepripremljena i zbog toga odbornici iz Preševa i Bujanovca ne učestvuju u njenom radu, a odbornici iz Medveđe ne mogu ni da učestvuju jer je tamo skupština raspuštena, a lokalni izbori se održavaju sutra", kazao je Haljimi.

Halimi, koji je i jedan od dva albanska poslanika u Skupštini Srbije, rekao je da smatra da je "pre formiranja asocijacije opština u kojima žive Albanci, bilo potrebno da se takva odluka donese u skupštinama lokalnih samouprava".

"Na skupštini u Preševu ne učestvuju naši i odbornici Demokraske unije Albanaca, ali ipak skupština ima većinu i oni mogu da donesu odluku o formiranju asocijacije opština. U principu, asocijacija je potrebna, treba videti sve mogućnosti za unapređivanje položaja građana i Albanaca u ovim opštinama", kazao je Haljimi. Po njegovim rečima, PDD, koja je u opoziciji i u Preševu i u Bujanovcu iako ukupno ima najveći broj odbornika, danas će na svečanosti u Domu kulture u Preševu obeležiti 25 godina postojanja.

U sali Skupštine Opštine u Preševu danas je održana sednica albanskih odbornika iz opština Bujanovac i Preševo na kojoj je usvojena odluka o osnivanju asocijacije opština u kojima žive Albanci, po ugledu i po reciprocitetu na Zajednicu srpskih opština čije osnivanje na Kosovu je predviđeno briselskim sporazumom premijera Srbije i Kosova. Skupština svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa je prvi put zasedala 2006. godine. Potom je održano nekoliko zajedničkih sednica na kojima su albanski politički predstavnici u vidu deklaracija utvrđivali zajedničke stavove o pitanjima važnim za albansku zajednicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track