Najnovije vesti

AKO TREBA DIĆI ĆEMO I VOJSKU: Srbija neće primati sve izbeglice koje vrati Mađarska
Foto: Rojters

Zna se šta je readmisija

AKO TREBA DIĆI ĆEMO I VOJSKU: Srbija neće primati sve izbeglice koje vrati Mađarska

Politika
Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati nazad, po cenu da i Srbija rasporedi svoju Vojsku na granici, izjavio je večeras u Subotici državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević

SUBOTICA - Ivanišević je pred početak skupa posvećenog ljudskim pravima izbeglica rekao novinarima da će Srbija primati nazad ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći deo izbeglica koji je ilegalno prešao iz Srbije u Mađarsku.

 

“Mi nikog nećemo da primimo. Zna se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Svi ljudi koji su prešli u Mađarsku, nećemo ih primiti, po cenu da i Srbija postavi Vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to treba svi da znaju”, rekao je Ivanišević.

 

On je precizirao da sporazum o readmisiji jasno precizira kako se po Međunarodnom pravu vrši readmisija.

 

“Vrši se uz utvrđivanje zemlje porekla i, pre svega, zemlje državljanstva. Dakle, ukoliko žele da vraćaju ljude – moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju”, dodao je on.

 

Upitan kako će Srbija sprečiti povratak izbeglica, Ivanišević je rekao da će država “ako bude trebalo preduzeti sve ono što može da preduzme”.

 

U Mađarskoj od ponoći stupa na snagu strožiji zakon o državnoj granici koji, između ostalog, Srbiju tretira kao zemlju sigurnog porekla i omogućava vraćanje izbeglica.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...