VULIN: EU nek se izjasni kako će se izboriti s migrantskom krizom
Foto: Fonet

Jedinstveno pravilo za sve članice

VULIN: EU nek se izjasni kako će se izboriti s migrantskom krizom

Politika -
Potrebna je jasna politička volja šta EU hoće da uradi i nije logično da Grčka bude otvorena zemlja u koju se može ući i iz nje izaći bez ijednog papira i da Mađarska bude apsolutno zatvorena zemlja u koju nije moguće ući ni sa jednim papirom, a to je isto EU", rekao je ministar

BEOGRAD - EU trebalo da iznese jasan stav i političku volju o tome kako namerava da se izbori sa migrantskom krizom i nametne jedinstvena pravila za sve, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin istakavši da nije logično da Grčka bude otvorena zemlja, a Mađarska istovremeno potpuno zatvorena.

"Potrebna je jasna politička volja šta EU hoće da uradi i nije logično da Grčka bude otvorena zemlja u koju se može ući i iz nje izaći bez ijednog papira i da Mađarska bude apsolutno zatvorena zemlja u koju nije moguće ući ni sa jednim papirom, a to je isto EU", rekao je ministar novinarima. To, ističe, nije logično i EU mora da ispravi. Za EU, prema njegovim rečima, to je najvažniji ispit od njenog osnivanja .

"Ili će uspeti da nametne jedinstvena pravila ili više neće moći da smatra da je jedninstvena politička organizacija", rekao je Vulin.

Vulin je najavio da će se naredne sedmice u Briselu sastati sa najvišim predstavnicima EK sa kojima će razgovarati o problemima koje Srbija ima sa migracijama i povećanim troškovima usled tih problema.

Upitan o tome koliko je Srbija do sada dobila sredstava, Vulin je kazao da ne ne može da iznese preciznu cifru ali da se Srbija ne žali, da pomoć stiže, ali da bi trebalo da bude "preciznija i konkretnija".

Srbija je, kaže, uspostavila niz tranzitnih centara, u Nišu, Somboru, Subotici, Kanjiži, a pravi se novi i Kikindi.

"Takođe imamo tradicionalne centre u Preševu, Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači, pripremamo se da primimo eventualno pojačan broj ljudi i sa bugarske strane, u Dimitrovgradu i vrlo dobro držimo stvari pod kontrolom kada su u pitanju migracije", rekao je ministar ističući da se u Srbiji neće graditi nijedan trajni prihvatni centar u Srbiji iz budžetskih sredstava.

"Srbija se pokazala kao humana i odgovorna, ali ovaj problem neće rešavati sama, očekujemo direktnu budžetsku podršku, da predstavnici EK pokažu razumevanje za troškove i odnos koji imamo prema ovim ljudima.

Srbija nije sabirni centar, nije ni koncentracioni logor i nikoga neće na silu držati na svojoj teritoriji, ali svima koji su na njenoj teritoriji omogućićemo sve ono na šta smo dužni i što kao humano društvo inače radimo", poručio je Vulin.

Na pitanje koliko košta Srbiju jedan dan brige o migrantima on je kazao da je teško reći preciznu cifru i da bi u to bi trebalo uračunati sve- od plate policajca, onoga čuva našu granicu, pa sada radi i duže od predviđenog vremena, uzimanje svih podataka, radnike Crvenog krsta, Komesarijarta, hranu, lekare, smeštajne kapacitete...

"Košta mnogo, ali mi nismo rekli da ćemo se zaliti zbog cene, mi tražimo pomoć od partnera i pomoć dobjamo. Smatramo da ona treba da bude preciznija i malo drugačija, ali o tome ćemo razgovarati u Briselu", rekao je Vulin.

On je dodao da Srbija dobija pomoć ali da bi ona trebalo da bude veća.

"Srbija nije članica EU, ali ima isti problem kao one, zato nas tretitrajte kao članicu EU i omogućite pristup fondovima", poručio je Vulin. Upitan šta bi poručio hrvatskim kolegama u rešavanju migranatske krize, on je kazao da bi Hrvartska mogla da se pozove na primer Srbije u rešavanju ovog pitanja i ponašanju prema migrantima.

"Treba da budu isto tako organizovani, humani i da ljude tretiraju kao ljudska bića i da u njima ne vide pretnju i neprijatelje.Ne podizati zidove, ne primenjivati silu i neće biti problema", poručio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track