CRNA LISTA: Sedmorica Srba nepodobni Kijevu, među njima i moler Đuka!
Foto: Dragana Udovicic

Nepoželjne osobe

CRNA LISTA: Sedmorica Srba nepodobni Kijevu, među njima i moler Đuka!

Politika -
Njima je trajno zabranjen ulazak na teritoriju Ukrajine a opisani su kao "saradnici teroristi"

KIJEV - Novi režim u Kijevu objavio je crnu listu nepodobnih na kojima se našlo sedam Srba među kojima su i poslanici SNS Vladimir Đukanović i Branislav Blažić.Njima je trajno zabranjen ulazak na teritoriju ove države a opisani su kao "saradnici teroristi". Poslanici su s enašli na listi samo zato što su u novembru 2014. kao međunarodni posmatrači nadgledali izbore u Donjecku i Lugansku.Ljudi sa spiska proglašeni su "teroristima i saradnicima terorista koji ugrožavaju ukarjinski suverenitet i integritet". Odlukom Petra Porošenka na spisku se našlo ukupno 388 osoba, među kojima su državljani Makedonije, Grčke, Francuske, Španije ali i Velike Britanije.

- Ovo je strašan skandal ! Objavljivanjem moje adrese oni kao da su na mene i moju porodicu stavili metu... Prosto ne mogu da verujem šta se dešava. I sve ovo samo zbog toga što smo kolega Blažić i ja na poziv jedne nevladine organizacije pristali da u okviru međunarodne grupe posmtrača nadgledamo izbore - kazao je Đukanović za medije jer su njemu čak objavili i kućnu adresu.

- Znam pouzdano da su neki odavde, iz Srbije, dostavljali režimu u Kijevu spiskove nepodobnih - navodi Đukanović.

Blažić je prokomentarisao ovaj spisak istaknuvši da ukoliko je ovo početak demokratije u Ukraijini da onda demokratija u toj zemlji nikada neće biti.

- Nedavno je jedna delegacija iz Kijeva bila u poseti Srbiji i uredno sam pozvan da budem na tom sastanku u parlamentu. Govorili smo o saradnji i smatram da je ona bitna... Nigde vas neće odvesti nikakve crne liste - kazao je Blažić.Pored njih dvojice na spisku su se našli Slobodan Samardžija, novinar Politike, samostalni poslanik u Skupštini Vojvodine Stevica Deđanski, politikolog Dragoslav Bokan, bivši funkcioner SPS Vladimir Kršljanin i predsednik Srpske evroazijske dijaspore Dragan Stanojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track